latinica  ћирилица
16/05/2019 |  13:36 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Додик: Препознат значај медицинског и биолошког инжењеринга (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је медицински и биолошки инжењеринг нова област од које ће у будућности зависити успјех укупне медицине, те да је због тога важно што је и у Републици Српској и БиХ препознат значај те дјелатности.
Конференција - Фото: РТРС
КонференцијаФото: РТРС

Додик је нагласио да је циљ Међународне конференције о медицинском и биолошком инжењерству, која се одржава у Бањалуци, управо да афирмише те вриједности.

- Ово је велики догађај за овај град, Републику Српску и БиХ - рекао је Додик, након што је свечано отворио ову конференцију у организацији Медицинског факултета бањалучког Универзитета и Друштва за медицински и биолошки инжењеринг БиХ.

Додик је похвалио организаторе који су успјели да анимирају најеминентније стручњаке из ове области за учешће у конференцији - око 500 учесника из 45 земаља.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да интердисциплинарност данас покреће медицину, због чега ова конференција има велики значај.

Према његовим ријечима, захваљујући информационој технологији, инжењерству и другим секторима друштва, медицина може напредовати даље и са њиме дати бољи квалитет лијечења.

- Присуство стручњака на конференцији доприноси развоју људских капацитета у области медицинског и биолошког инжењеринга, која је у великом замаху у свијету и код нас. Пред нама је усклађивање законских аката са директивама ЕУ у овој области и увођење оних сегмената процјене здравствених технологија да би се квалитет и ефикасност лијечења подигли на виши ниво - закључио је Шеранић.

Секретар Министарства цивилних послова у Савјету министара у техничком мандату Биљана Чамур Веселиновић рекла је да је БиХ започела нову еру у развоју медицинског и биолошког инжењеринга још 2015. године, када је одржана прва оваква конференција и да је од тада до данас остварен значајан напредак на међународном плану и повезивању научних институција из БиХ са онима широм свијета.

- О томе најбоље говори чињеница да овој конференцији присуствује више од 500 научника из 45 земаља, као и да је Предсједништво БиХ подржало овај догађај и да га је предсједавајући отворио - закључила је Веселиновићева.

Она је рекла да научници из БиХ имају могућности да се повезују са научницима широм свијета и да раде на заједничким пројектима од којих ће сви имати користи.

Веселиновићева је најавила да ће на конференцији бити представљена иницијатива Црне Горе о успостављању Међународног института за одрживе технологије у југоисточној Европи, коју је подржала и БиХ и још десет земља.

Предсједник Друштва за медицински и биолошки инжењеринг у БиХ Алмир Бадњевић рекао је да ће конференција омогућити да се у наредна три дана чује седам еминентних стручњака из свих области које су дио медицинског и биолошког инжењеринга.

Он је навео да ће током три дана бити представљено 116 радова, те одржане двије радионице и форум.

Према његовим ријечима ова конференција показује да БиХ има капацитете, партнере и зна гдје су фондови, али и да треба више улагати у науку.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да је конференција добра прилика за разговор стручњака о будућим пројектима, да би их што више довели у Српску и БиХ и њене центре за истраживање, "јер се само тако може ухватити корак са свијетом".

- Само тако можемо искористити предности које имамо као друштво које је препознало потребу развоја и улагања у медицински и биолошки инжењеринг - навео је Шкрбић.

У оквиру Треће међународне конференције о медицинском и биолошком инжењерингу одржава се и Први интернационални конгрес студената медицине.

Снимак конференције можете погледати и ОВДЈЕ.