latinica  ћирилица
16/05/2019 |  13:43 ⇒ 13:49 | Аутор: СРНА

Ђаковић: Српска у европској породици музеја

Министарство просвјете и културе Републике Српске цијени настојања музејских установа у Српској да се прикључе обиљежавању манифестације Европска ноћ музеја, чиме потврђују своју припадност великој европској породици музеја, рекла је помоћник министра културе Тања Ђаковић.
Конференција за новинаре - Фото: СРНА
Конференција за новинареФото: СРНА

Ђаковићева је додала да на тај начин ове установе у Европској ноћи музеја, која се сваке године организује под покровитељством Савјета Европе и УНЕСКО, нуде разноврсне културне програме и садржаје прилагођене свим укусима и генерацијама.

- Ове године први пут у обиљежавању Европске ноћи музеја имамо и Архив Српске, а осим грађана Бањалуке који имају прилику да 14. пут уживају у овој манифестацији, ове године ће ту прилику имати и публика у Требињу, Бијељини, Сребреници, Фочи, Градишци, Приједору, односно у свим локалним заједницама у Српској гдје постоје музејске установе, изузев у Добоју - рекла је Ђаковићева у Бањалуци поводом Европске ноћи музеја, која ће бити одржана у суботу, 18. маја.

Отварајући врата посјетиоцима, нагласила је она, музеји на овај начин откривају један другачији свијет и неке нове везе са културом и умјетношћу, стварајући на тај начин приснији контакт са публиком, а истовремено водећи рачуна о будућности и традицији што је једна и од подтема овогодишње манифестације.

- Ова манифестација представља важан корак у унапређењу музејске дјелатности, али оно што је са становишта ресорног министарства нарочито важно је да она представља изузетно важан корак у правцу развоја публике, као стратешког опредјељења Министарства - навела је она.

Она је истакла да је поносна што су се све музејске установе у Српској потрудиле да грађанима Српске омогуће да уживају у овом својеврсном културном спектаклу каква је Европска ноћ музеја.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну заштиту у Градској управи Бањалука Невен Станић рекао је да је град подржао ову манифестацију кроз календар културних манифестација којих је укупно 27.

- То доказује озбиљност и посвећивање велике пажње манифестацијама, односно да буду подржане финансијски и логистички да би могле бити реализоване - рекао је он.

Станић је навео да оваква манифестација потврђује да град Бањалука заслужује да буде европска престоница културе 2024. године.

Он је похвалио рад Музеја савремене умјетности и одржавање континуитета ове манифестације.

Директор Музеја савремене умјетности Српске Сарита Вујковић рекла је да је Европска ноћ музеја веома важан догађај те да се ова установа труди да сваке године обогати садржаје да би публика могла да осјети да су музеји све више мјеста веома интересантне забаве.

Према њеним ријечима, ове године Европска ноћ музеја организује се под заједничким слоганом - Музеји као средишта културе. Она је додала да је овогодишњи садржај манифестације остварен уз подршку Министарства просвјете и културе Српске и Града Бањалука.

Говорећи о овогодишњем програму који је, како каже, везан уз изложбу "Перцепције", она је навела да ће умјетник Лала Рашчић представити нови перформанс "Горго", док ће у музичком дијелу вечери наступити бенд Маика и ди-џеј Ориџиџи.

Пи-ар менаџер Бањалучке пиваре Милка Станивуковић рекла је да ова компанија настоји да буде друштвено одговорна у свим сегментима и да подржи што већи број пројеката и манифестација које су од значаја за развој и промоцију Бањалуке и шире локалне заједнице и које промовишу праве вриједности кроз културу и умјетност.

- Бањалучка пивара је дугогодишњи пријатељ ове манифестације и потрудиићемо се да посјетиоци Европске ноћи музеја, осим у програму, уживају и у свом омиљеном напитку - рекла је она.

Милица Кондић, портпарол компаније М:тел, покровитеља и пријатеља ове манифестације, изразила је задовољство чињеницом да ова компаније годинама даје допринос да Бањалука и Музеј савремене умјетности буду на мапи градова који обиљежавају Европску ноћ музеја.

Она је похвалила преданост тима Музеја савремене умјетности који ради на организовању ове манифестације те додала да је компанија М:тел то препознала због чега им и пружа подршку.