latinica  ћирилица
16/05/2019 |  13:52 | Аутор: СРНА

Кошарац-Мирел: Оснивање РЕКОМ-а неприхватљиво средство за подстицање помирења

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац оцијенио је да помирење народа и држава захваћених ратовима на просторима бивше Југославије јесте питање трагања за пуном истином о свим догађајима, као и правде за све жртве ратних злочина, а не селективне какву је спроводио Хашки трибунал.
Сарајево. Кошарац и Милер - Фото: СРНА
Сарајево. Кошарац и МилерФото: СРНА

У разговору са експертом Европске комисије за процес регионалног помирења Пјером Мирелом, Кошарац је упозорио да институције Републике Српске и организације породица жртава злочина и породица несталих, које дјелују у Републици Српској, оснивање РЕКОМ-а сматрају неприхватљивим средством за подстицање процеса помирења у државама захваћеним ратовима на простору бивше Југославије.

- Став институција Републике Српске, који је у супротности са ставовима РЕКОМ-а, јесте да пресуде Хашког трибунала за ратне злочине не могу бити основ за утврђивање свих чињеница и пуне истине о догађајима у протеклом рату у БиХ - нагласио је Кошарац.

Он је додао да институције Републике Српске сматрају да Хашки трибунал, спроводећи селективну правду, није успио подстаћи процес помирења у региону.

- Ослобађајући оптужене какви су Насер Орић и Анте Готовина, одбијајући да процесуира злочине над Србима у Сијековцу, колони ЈНА у Добровољачкој, у Тузланској колони, у Сребреници, сарајевским логорима, у логорима Тарчин, Коњиц и Дретељ код Чапљине, злочине у Тузли, Зеници, злочине муџахедина у средњој Босни, злочине Петог корпуса такозване Армије БиХ и Хрватске војске у западнокрајишким општинама, посебно у Мркоњић Граду, Хашки трибунал није заслужио повјерење српског народа - истакао је Кошарац у разговору са Мирелом.

Кошарац је Мирела, који је раније обављао и функцију директора за западни Балкан у Генералној управи за проширење у Европској комисији, упознао и о чињеници да су правосудне институције на нивоу БиХ наставиле праксу Хашког трибунала, као и спровођење селективне правде за починиоце ратних злочина.

- Упркос пресудама Европског суда за људска права, правосудне институције БиХ и даље према оптуженим Бошњацима примјењују блажи, Кривични закон бивше СФРЈ, због чега се свирепо убиство и масакрирање дјетета од 12 година кажњава само са 10 година затвора. Истовремено, оптуженим Србима и даље се суди по знатно строжем, Кривичном закону БиХ, због чега су казне за иста или слична злодјела према Србима веће и за 15 или 20 година од казни којима се пресуђују оптужени Бошњаци - указао је Кошарац.

Он је званичнику Европске комисије пренио и чињеницу да бошњачки министри у Савјету министара у посљедњих неколико мјесеци одбијају да прихвате нову, ревидирану Стратегију за процесуирање ратних злочина у БиХ, која подразумијева бржи и ефикаснији рад правосудних органа на истрагама и процесуирању ратних злочина у БиХ.

- То, такође, изазива огромно незадовољство институција и невладиних организација које окупљају породице жртава злочина у Републици Српској и које више од 25 година чекају правду - нагласио је Кошарац.

Према његовим ријечима, породице жртава и институције Републике Српске незадовољне су и чињеницом да власти у Федерацији БиХ не дозвољавају породицама српских жртава да обиљеже и посјете мјеста злочина.

- То се посебно односи на злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву, у Тузланској колони, као и на друга мјеста масовних злочина над Србима у протеклом рату. Истовремено, то право ни на који начин се не ускраћује породицама бошњачких жртава на територији Републике Српске - истакао је Кошарац.

Он је додао да су институције Републике Српске у потпуности посвећене трагању за истином о свим догађајима у протеклом рату, као и правдом за све жртве ратних злочина.

- Сматрамо да помирења неће бити без откривања пуне истине о свему што се у периоду од 1992. до 1995. догађало на овим просторима. Зато су институције Републике Српске подржале оснивање двије независне међународне комисије с циљем утврђивања пуне истине о догађајима у и око Сребренице, као и у Сарајеву, током рата у БиХ. Циљ ових комисија, у чијем раду учествују признати стручњаци из земаља ЕУ, САД, Русије, Кине и Израела, није негирање било којег злочина који се десио, већ сазнавање пуне истине о свим злочинима у Сребреници и Сарајеву - истакао је Кошарац у разговору са експертом Европске комисије за процес регионалног помирења Пјером Мирелом.