latinica  ћирилица
16/05/2019 |  16:40 ⇒ 16:43 | Аутор: sputniknews.com

Полиција у Амбасади Венецуеле у Вашингтону

Америчка полиција ушла је у Амбасаду Венецуеле у Вашингтону како би ухапсила људе који протестују против заузимања тог здања, саопштила је једна од учесница протеста.

- Полиција сада упада у Амбасаду како би ухапсила присталице Колектива за заштиту Амбасаде - написала је активисткиња Медеја Бенџаним на Твитеру.

Ово је други упад америчке полиције у Амбасаду Венецуеле. Претходни пут припадници полиције су у здање дипломатске мисије ушли 14. маја.

Амбасада Венецуеле налази се у Џорџтауну, једној од најпрестижнијих четврти Вашингтона. Протеклих неколико седмица у здању се налазе амерички невладини активисти који подржавају законитог предсједника Венецуеле Николаса Мадура.

Венецуеланске дипломате раније су напустиле САД на захтјев Стејт департмента.

Мадуро је захвалио америчким активистима, изразивши "дубоко дивљење" због заштите Амбасаде Венецуеле.

Венецуелански предсједник је раније рекао да је предсједник САД Доналд Трамп одговоран за нарушавање неприкосновености Амбасаде Венецуеле у Вашингтону и затражио да се та неприкосновеност поштује.

У Венецуели су 21. јануара почели масовни протести против Мадура. Предсједник парламента Венецуеле Хуан Гваидо се 23. јануара прогласио за привременог шефа државе. Сједињене Америчке Државе и низ других земаља су признале Гваида и захтијевају од Мадура, ког не сматрају легитимним шефом државе, да не дозволи насилне акције против опозиције. Мадуро је Гваида назвао марионетом Сједињених Америчких Држава. Лидера Венецуеле као легитимног предсједника подржавају Русија, Кина и низ других земаља.

Венецуеланска опозиција је 23. фебруара покушала да достави у ту земљу хуманитарну помоћ уз подршку САД, али је Мадуро то категорички одбио, сматрајући је провокацијом, односно покрићем за агресију против његове земље. Мадуро је раскинуо и дипломатске односе са САД и Колумбијом.

Сједињене Америчке Државе су 28. јануара објавиле да уводе санкције националној нафтној и гасној компанији Венецуеле ПДВСА, блокиравши имовину и интересе компаније у својој јурисдикцији од седам милијарди долара и забраниле пословање са њима. Вашингтон је раније најавио нова ограничења против Каракаса, али није прецизирао на шта ће се она односити.