latinica  ћирилица
16/05/2019 |  17:16 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

"Застава побједе" стигла у Београд

Збирка Војног музеја у Београду од данас је богатија за реплику Заставе побједе, симбола побједе над фашизмом. На свечаној церемонији, заставу је уручио генерал-пуковник руски Оружаних снага, Александр Журављов.

"Застава побједе" званични је симбол совјетске побједе над нацистичком Њемачком, и један од државних симбола Руске Федерације. Уручујући копију знамења, командант Западног војног округа Оружаних снага Русије генерал Журављов, подсјетио је да су Оружане снаге Совјетског Савеза, прије 74 године, са другим словенским народима, уништиле фашизам и ослободиле Европу.

- Ово је застава која симболизује храброст и смјелост наших бораца, трпљење и хероизам наших људи и непобједивост нашег народа. Нека ова застава јача наше заједништво. Желим вам мир и просперитет - поручио је генерал-пуковник Александар Александрович Журављов, командант Западног војног округа Оружаних снага Русије.

Бригадни генерал Синиша Кресовић истакао је да Министарство одбране и Војска Србије његују традицију ослободилачких ратова Србије.

- Посебну пажњу посвећујемо борби против фашизма и побједи у Другом свјетском рату, где су Република Србија и Руска Федерација дали немерљив допринос. Увјеравам вас да ће Застава побједе заузети посебно и почасно мјесто у Војном музеју - истакао је бригадни генерал Синиша КРресовић. 

У свечаној примопредаји реплике "Заставе побједе" учествовала је и парадна јединица из 154. посебног командантског Преображенског пука. Церемонији су присуствовали министар одбране Србије Александар Вулин, руски амбасадор Александар Чепурин и бројни грађани.