latinica  ћирилица
16/05/2019 |  17:30 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Улагање у медицински инжењеринг, улагање у будућност

У Бањалуци је отворена Међународна конференција о медицинском и биолошком инжењерингу. На конференцији се окупило више од 500 ИТ и стручњака из области медицине, фармације, електротехнике и машинства, из 45 земаља. Организатори су Друштво за медицински и биолошки инжењеринг у БиХ и Медицински факултет Бањалука.

Међународна конференција о медицинском и биолошком инжењерингу окупила је не само стручњаке свјетског нивоа, већ омогућила и склапање пројеката, који ће нас приближити свијету, нагласио је отварајући конференцију, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Ово је велики догађај за овај град, Републику Српску и БиХ. Циљ Међународне конференције о медицинском и биолошком инжењерству, управо је да афирмише те вриједности - поручио је Додик.

У БиХ, истакнуто је, медицински и биолошки инжењеринг је у повоју, али имамо потенцијал и шансу за новац из фондова.

- Само тражимо од стране државе да се инвестира у науку, јер је БиХ посљедња на листи са аспекта улагања у науку. Показујемо да можемо, да знамо, да умијемо и ако будемо улагали, свима ће нам бити боље - истакао је проф. др Алмир Бадњевић.

Новине у отварању медицине према свим гранама науке, од којих зависи, посебно ће значити пацијентима.

- Присуство стручњака на конференцији доприноси развоју људских капацитета у области медицинског и биолошког инжењеринга, која је у великом замаху у свијету и код нас. Пред нама је усклађивање законских аката са директивама ЕУ у овој области и увођење оних сегмената процјене здравствених технологија да би се квалитет и ефикасност лијечења подигли на виши ниво - рекао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Бањалука, истиче значај конференције.  

- Конференција је добра прилика за разговор стручњака о будућим пројектима, да би их што више довели у Српску и БиХ и њене центре за истраживање, "јер се само тако може ухватити корак са свијетом". Само тако можемо искористити предности које имамо као друштво које је препознало потребу развоја и улагања у медицински и биолошки инжењеринг - навео је Шкрбић.

У оквиру конференције, у Бањалуци се одржава и Конгрес студената медицине. Бањалучки студенти медицине пети су у свијету на интернационалном такмичењу. Награде и са конгреса медицине у Русији.

Први пут у историји Европе, у Бањалуци се одржава и Генерална скупштина о медицинском и биолошком инжењерингу, која је посљедњих 20 година била организована само у Лондону и Бриселу.