latinica  ћирилица
16/05/2019 |  17:34 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

НСРС: Фонд солидарности добио подршку оба блока

Фонд солидарности одобрио је 74 захтјева за лијечење дјеце у иностранству. Одбијено их је 12, јер је ријеч о методама које нису научно доказане или о рефундацији новца из ранијег периода. На лијечењу је било 28 дјеце, од којих је двоје изгубило живот. Тренутно их се лијечи 10.

- Дјеца која су ортопедски оперисана се налазе на рехабилитацији у нашим здравственим установама. Један дио хематоонколошких можемо сматрати излијеченим и под контролама су све рјеђе, али има и оних који су још на терапијама - каже Јасминка Вучковић, директорка Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству. 

Укупни приходи износили су 6,7 милиона КМ, расходи 1,6 милиона, па је остварено више од пет милиона суфицита. У расправи је предложено да тим средствима буде финансирано лијечење дјеце и млађих пунољетника, који сада немају право на средства Фонда. Из опозиције је упозорено да се често не поштује одредба о уплати пет одсто у Фонд, приликом куповине службених возила.

- Под изговором да су купљени на кредит, на лизинг, још неки изговори. Онда кад их набавиш, региструј и има да платиш и донесеш уплатницу у Фонд - предлаже посланик СДС-а Недељко Гламочак. 

Ово је први пут да је проблем лијечења тешко обољеле дјеце - системски ријешен, истакли су посланици. Сугеришу да је поједине одредбе потребно кориговати.

- Можете ли ми појаснити шта је са лицима која започну своје лечење и у току процеса лијечења и док оно није завршено, пређу старосну границу од 18 година - тражила је одговор Душица Шолаја, посланик СНСД-а.

Вучковићева је навела да ће помоћ потражити од НСРС.

- Ми смо са надзорним радним тијелом договорили да се у вези са тим питањем обратимо и законодавном одбору НСРС и НСРС да видимо на који начин можемо премостити тај проблем, али да можда наставимо лијечење оним који су започели, а напунили 18 година - каже Вучковићева.

Посланици оба блока подржали су рад Фонда, посебно транспарентност података, о свим захтјевима и утрошку средстава.