latinica  ћирилица
16/05/2019 |  19:23 ⇒ 22:40 | Аутор: РТРС

Шанса за привреднике - сарадња Српске и руске области Нижњеновгород

У Бањалуци су отворени Дани Нижњеновгородске области. Потенцијале Српске, представницима ове руске области, представио је премијер Српске Радован Вишковић. Привредници руске губерније поручили су да су заинтересовани за сарадњу.

Руска делегација заинтересована је за сарадњу у металопрерађивачкој, аутомобилској и прехрамбеној индустрији и производњи медицинске и саобраћајне опреме. Обје стране су за формирање заједничких предузећа, која би се представила на европском, и на тржиштима у Русији и Српској. Српску посебно интересује градња гасовода Јужни ток према Бањалуци.

- На састанку смо представили потенцијале Републике Српске, а један од њих јесте и географски положај. Понудили смо да са привредним субјектима из Русије имамо заједничку производњу коју ћемо пласирати на европском тржишту. Понудили смо и да улажу у енергетски сектор, а спремни смо да гасовод Турски ток буде настављен и према Бањалуци - рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.  

Више од 100 привредника из Нижњеновгородске области посјетило је Бањалуку. Оцијенили су да су могућности за сарадњу огромне. Имају и конкретне приједлоге.

- Рачунамо на дуготрајну и плодотворну сарадњу и у том правцу су учињени озбиљни кораци. Заинтересовани смо за сарадњу у свим областима, како у области индустрије, тако и привреде. Такође смо разговарали и о сарадњи у области туризма гдје постоји огроман потенцијал - поручио је Јевгениј Љуљин, вицегувернер Нижњеновгородске области.  

Ово је наставак реализације прошлогодишњег споразума, којим ће привредна сарадња бити ојачана, каже министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

- Постоји високи интерес и велике могућности и увјерен сам да ће бити и резултата. Имали смо их и до сада, али желимо много више и ова посјета треба да буде преломна тачка у даљим активностима - истакао је Ђокић.

У Привредној комори надају се и повећању спољнотрговинске размјене, која је у прошлој години била мања.

- Извоз из Српске у Русију смањен је са 46 милиона на 28 милиона КМ, а увоз са 680 милиона на 540 милиона КМ - каже  Перо Ћорић, директора Привредне коморе Републике Српске.

- Довели смо велику делегацију привредника и одредили основне секторе који су интересантни за потенцијалну сарадњу, а то су машинска индустрија, пољопривреда и медицина - истиче Иван Разуваиев, генерални директор Привредне коморе Нижњеновгородске области. 

С представницима ресорног министарства Нижњеновгородске области разговарано је и о сарадњи у образовању и култури. Руска делегација, која је посјетила бањалучку Гиманзију, заинтересована је за сарадњу у области средњег образовања кроз размјену ученика и стручно усавршавање професора.