latinica  ћирилица
16/05/2019 |  19:35 ⇒ 22:06 | Аутор: РТРС

СББ улази у власт са СДА

СББ улази у коалицију на нивоу БиХ и Федерације, одлучило је Предсједништво странке, одговарајући на позив СДА. Све се то знало и прије, али не и зашто се седам мјесеци из Сарајева синхронизовано спречава формирање власти и форсира усвајање Годишњег плана о приступању НАТО, истиче предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. Каже да бошњачке странке могу да чекају формирање власти још 100 година, али да нема прихватања МАП-а, како су замислили.

Не тако давно, лидер СББ-а Фахрудин Радончић, сликовито и с умишљајем, увјеравао је и себе и јавност како неће у власт.

- Ја не знам да ли треба да скочим са торња да би доказао да нас учешће у власти не занима. СДА сама каже да су најјача странка и ја не видим нити један разлог да они не формирају власт - рекао је раније Радончић.

Са торња није скочио, али је у бошњачки вагон ускочио! И прогледао! Видио је, а шта друго већ интересе "државе и народа". Пред јавношћу да га поспе пепелом, препустио је страначкој сарадници Адиси Омербеговић Араповић.

- Предсједништво СББ донијело одлуку да прихвати позив СДА и уђе у званичне преговоре о коалирању на нивоу БиХ и Федерације БиХ - рекла је она.

И бијели дим, попут онога изнад ватиканске Сикстинске капеле, завиорио се поврх Сарајева!Заборављене су дугогодишње двосмјерне лидерске тешке оптужбе и трвења. Заједно ће опет за преговарачки сто. За два или три дана. Чекају опет позив Бакира Изетбеговића. А он неуобичајено, спреман да блоковским партнерима уступи фотеље у Савјету министара.

Демократској фронти и Жељку Комшићу једно је резервисао - по свему судећи, ресор одбране. Безбједност орочио СББ-у и "скочном", страначком лидеру!

- Требало би да свака од три странке има по једно мјесто у Савјету министара и да СДА има четири замјеничка мјеста у том истом савјету је свакако један од приједлога - навео је, Сафет Софтић потпредсједник СДА.

Актере преговора, о уласку СББ-а у власт, обавијестио је Изетбеговић много прије него је то данас сазнало и само страначко руководство!

- Инсистирати одмах након избора и избацити као главну тему у БиХ причу о МАП-у је свакако нешто што је смишљено да би се онемогућило формирање власти, ничега другог нема. Ми који смо у политици знамо већ мјесецима да је СББ дио коалиције, а да су они очигледно синхронизовано одуговлачили сталним неким чекањем кад ће се неко придружити или не - истиче Додик.

У неповрат је отишло седам постизборних мјесеци. Док су се најжешћи сарајевски "еврољупци" "придруживали" и у интеграционе процесе заклињали, БиХ је остала без представника у Скупштини Европске уније. И без истих мјеста у предворју толико им вољеног НАТО савеза, чијим им је чланство било пројектовани приоритет свих приоритета. Хоће ли бити и сада када су "придружени"? Додик je јасан - сарадња са НАТО може, чланство ни под којим условима!

- Могу да чекају за формирање власти и стотину година, али се то неће десити. Дакле, нема прихватања МАП-а онако како су то они замислили - категоричан је Додик.

"Замислили" су били сарајевски "еврољупци" и да до краја маја БиХ добије кандидатски статус за чланство у Унији. То је Брисел и обећао уз услов да се формира власт на свим нивоима. Крај маја је преблизу, а формирање бх. и федералне власти на почетку.

И ако процес убаце у пету брзину, ни највећи оптимисти не вјерују да ће Савјет министара и федерална Влада, уз безбједносне провјере кандидата и све остале процедуре, моћи да буду формирани прије краја јуна! Но и тада остаје питање како ће се онда посложити кантоналне коалиције, попут сарајевске, у којима, уз ДФ и СББ нема мјеста за СДА! За сада!?