latinica  ћирилица
17/05/2019 |  08:25 ⇒ 16:04 | Аутор: sputniknews.com

Врх СПЦ не мијења став о КиМ: Нема признања и подјеле

Став Српске православне цркве о Косову и Метохији биће формулисан и објављен као посебан акт Светог архијерејског сабора, а врх СПЦ ће у овом документу поновити своје чврсто опредјељење за политику непризнавања државности КиМ, као и било каквог вида подјеле.
СПЦ (фото:  Tanjug / Димитрије Гол) -
СПЦ (фото: Tanjug / Димитрије Гол)

- Сабор је по овом питању и на овој сејдници био једногласан - рекао је неименовани саговорник Вечерњих новости из Патријаршије. 

Наводи се да без обзира на овај став, међу владикама постоји и снажна свијест о потреби постизања компромиса, прије свега о стварању услова за суживот Срба и Албанаца, као и да су договори могући, али не око тренутног или будућег статуса покрајине.

Највише црквено тијело, према назнакама из СПЦ-а, могло би да до краја засједања изабере више нових владика, а могуће је и да ће митрополит црногорско-приморски Амфилохије предложити оснивање Епархије за Боку Которску.

Сабор је, први пут у својој пракси, разматрао најновије трендове у области вакцинације дјеце, пишу "Новости", додајући да ће врх СПЦ осудити кампању бојкота имунизације која се води у дијелу јавности.