latinica  ћирилица
17/05/2019 |  08:31 | Аутор: СРНА

Ћорић: Мићић да откаже састанак са Месићем и извини се због непромишљености

Састанком са бившим предсједником Хватске Стјепаном Месићем, градоначелник Бијељине Мићо Мићић показује непоштовање према Републици Српској, Србији и жртвама хрватских прогона, изјавио је посланик СНСД-а из Бијељине у Народној скупштини Републике Српске Недељко Ћорић.
Недељко Ћорић -
Недељко Ћорић

Реагујући на планирани састанак Мићића са Месићем, Ћорић је оштро осудио овакав потез градоначелника Бијељине и позвао га да састанак откаже и грађанима упути извињење због свог непромишљеног дјеловања.

- Поводом најављеног састанка Мићића и Месића, као грађанин Бијељине, имам помијешана осјећања. Са једне стране осјећам стид, а са друге и љутњу због тога што се у нашем граду организује састанак и дочекује особа чији је став према Србима јасно и недвосмислено негативан и осуђујући, што је он показао и ријечима и дјелима - наводи Ћорић у саопштењу.

Он је јавност подсјетио на неке од Месићевих изјава, да "Срби из Хрватске могу да понесу само прашину на опанцима", да је "Јасеновац био само радни логор", позив на пресјецање Републике Српске код Брчког чиме би се угушиле све приче о самосталности, те бројних изјава којима Републику Србију оптужује за ратове и злочине.

- Прије само неколико дана Месић је изјавио да српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика треба изоловати и позвао на примјену такозваних бонских овлашћења високог представника. Такву особу данас дочекује градоначелник Мићо Мићић, као изабрани представник свих грађана Бијељине - навео је Ћорић.

Он је као посебно проблематичну чињеницу истакао то што се састанак организује иза затворених врата, без присуства јавности и без икаквих информација о теми и дневном реду.

Према ријечима Ћорића, који је и предсједник Градског одбора СНСД Бијељина, нарочито забрињава чињеница што је састанак практично био тајна и што јавност није упозната о разлозима његовог њодржавања.

- Које су то теме о којима Мићић мора са Месићем да разговара иза затворених врата и због чега би се градоначелник Бијељине уопште састајао са бившим предсједником Хрватске? Можда да га пита како је то бити 'бивши' с обзиром на то да ће и Мићићу ускоро пристајати та квалификација - поручио је Ћорић.

Он је закључио да овакви Мићићеви потези озбиљно штете интересима Бијељине и угрожавају сарадњу са пријатељима које Република Српска има у Републици Србији.

- У моменту када Србија почиње највећи инфраструктурни пројекат који је у историји подузет на простору Семберије - ауто-пут и мост преко Саве, градоначелник Бијељине угошћава човјека који се дичи фотографијама на којима је знак 'албанског' орла и који снажно заговара и лобира за независност такозваног Косова. Какву то поруку шаље властима Србије које нас несебично помажу и подржавају - упитао је Ћорић.

Према његовим ријечима, ово је још један доказ да Мићић више није у стању да води Бијељину.

- Својим потезима, умором и неспособношћу Мићић угрожава будућност наше дјеце. Бијељина заслужује бољу власт која неће правити овакве киксеве и људе који ће политику водити озбиљно и одговорно, што сада очигледно није случај - оцијенио је Ћорић.