latinica  ћирилица
17/05/2019 |  08:40 ⇒ 09:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Трампова наредба ступа на снагу: Хуавеи на црној листи

Данас ступа на снагу наредба америчке администрације којом се кинески телекомуникациони гигант Хуавеи ставља на црну листу у САД.

Министар трговине Вилбур Рос најавио је синоћ, у интервју за Блумберг, да ће данас та наредба ступити на снагу.

Америчко Министарство трговине саопштило је да на такозвану "Листу правних лица" ставља Хуавеи и још 70 подружница, чиме се тој телекомуникационој компанији забрањује да набавља компоненте и технологију од америчких фирми без претходног одобрења САД.

Поред тога, амерички предсједник Доналд Трамп је потписао наредбу којом забрањује фирмама у САД да користе телекомуникациону опрему оних компанија за које се сматра да представљају ризик по националну безбједност.

У Трамповој наредби није конкретно наведена ниједна земља или компанија, али су амерички званичници претходно означили Хуавеи као "пријетњу" и лобирали код савезника да не користе мрежну опрему Хуавеија за 5Г мреже наредне генерације, подсјећа Ројтерс.

Портпарол Министарства трговине у Пекингу изјавио је јуче да Кина снажно осуђује једнострано увођење санкција других земаља кинеским правним лицима и сматра да се концепт националне безбједности злоупотребљава.