latinica  ћирилица
17/05/2019 |  08:51 ⇒ 11:54 | Аутор: klix.ba

Погледајте презентацију Коридора 5Ц у видеу од 360 степени

У новом 360 степени широком видеу Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) представљен је завршени дио аутопута А1 на Коридору 5Ц, као и значај ове модерне саобраћајнице за БиХ, али и регион у цијелости.
Коридор 5Ц - Фото: Screenshot/YouTube
Коридор 5ЦФото: Screenshot/YouTube

Интерактивни видео је досад невиђен увид у појединости аутопута А1, а ЕБРД нас испрва води до Зеничке заобилазнице, односно на један од високих вијадукта који ће носити један од најзахтјевнијих дијелова аутопута.

- Ова цеста је највећи инфраструктурни пројект у историји ове земље. До сада га прати 28 тунела и 108 мостова, а у наредним годинама биће их изграђено још. Пут за море из Сарајева, који данас траје 3,5 сата, требао би трајати свега два сата једном када се цеста заврши - каже водич презентације.

Истиче се да ће цијели аутопут на Коридору 5Ц бити завршен крајем сљедеће деценије и да ће, једном када се заврши, бити кичма Босне и Херцеговине.

БиХ се недавно задужила код Европске банке за обнову и развој у износу од 210 милиона евра како би наставила градњу аутопута код Добоја и јужно од Добоја.

Тренутно се на Коридору 5Ц користи 95 изграђених километара, 10 километара се не користи. Радови се на Коридору 5Ц обављају само на поддионици Буна - Почитељ јужно од Мостара.