latinica  ћирилица
17/05/2019 |  08:54 | Аутор: СРНА

Којић: Писање Јусуфа Трбића дио класичне бошњачке пропаганде

Писање одборника СДА у бијељинској Скупштини града Јусуфа Трбића о оспоравању злочина почињеног у Тузланској колони 1992. године, представља класичну и устаљену пропаганду коју Бошњаци пласирају, како у домаћој, тако и у страној јавности, оцијенио је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: СРНА
Милорад КојићФото: СРНА

- Таквој пропаганди допринијело је и правосуђе на нивоу БиХ које непроцесуира злочин који се десио у Тузли 15. маја 1992. године када је извршен напада на колону војника бивше ЈНА. Бошњаци покушавају да оправдају и потврђују неке своје тезе, као што то чини Јусуф Трбић - рекао је Којић на питање Срне да прокоментарише Трбићево оспоравање овог злочина на бијељинском порталу "Препород".

Којић је рекао да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица са Завичајним удружењем Тузлака у Бијељини, управо с циљем чувања од заборава и спречавања манипулација у вези са овим страшним злочином, направио документарни филм, а у завршној фази је и израда монографије.

- Тај документарни филм смо у уторак, 14. маја, представили у Бијељини и зато је и услиједила таква реакција Трбића, са једним јединим циљем - оспоравања чињеница и доказа који су у филму приказани, као и да се да подршка правосуђу које овај злочин не жели да процесуира - истакао је Којић.

Он је рекао да су недопустиве такве фрустрације које долазе из Федерације БиХ, као и покушаји третирања једног народа као злочинаца, а другог као жртава.

- У потпуности је јасно да постоји њихова жеља да се избришу српске жртве, те да се Срби представе само кроз свјетло наводних злочинаца - оцијенио је Којић.

Он је истакао да поруке попут Трбићеве не могу и не доприносе ни помирењу и суживоту, него напротив - продубљују тензије у БиХ.

- Морамо да прихватимо чињенице, а оне су засноване на експлицитном доказном материјалу, а у случају Тузланске колоне, који је оличен кроз видео-запис, али и видео-запис који је снимала њихова /тузланска/ телевизија, као и кроз материјалне доказе - нагласио је Којић.

Он је подсјетио да је и Хашки трибунал дао јасне ознаке "А" за овај случај, које потврђују да је у Тузли почињен злочин и да има елемената да он буде и процесуиран.

- Међутим, правосуђе у БиХ ћути и Бошњаци путем разних сателита, невладиних организација и политичких структура манипулишу овим стравичним догађајем, а приказују оно што се није десило и, на крају крајева, изражавају своју фрустрацију када се, као кроз наш филм, јавно прикажу чињенице и докази - навео је Којић.

Којић је подсјетио да повратници у Републици Српској уживају сва права, док то није случај са Србима који су повратници у ФБиХ.

- Када би Србин-повратник јавно изашао са једном таквом тезом, на примјер у Сарајеву, не би више могао да живи у том граду, док тезе попут овог господина /Јусуфа Трбића/ у Републици Српској пролазе и они сасвим угодно живе у Српској, те манипулишу без икаквих посљедица - рекао је Којић.

Којић напомиње да то осликава стање из 1992. године, "када да су они /Бошњаци/ могли да убијају" а сада не сносе никакве посљедице јер их правосудне институције не процесуирају, док Србима није дозвољено ни да износе чињенице и у потпуности су сатанизовани у ФБиХ.

Он је додао да су Срби, на примјер у Тузли, сведени на статистичку грешку - јер су етнички очишћени.

- Срби су народ који је, за разлику од Бошњака, толерантан, а та толерантност се најбоље види и кроз чињеницу да ми не можемо отићи у Тузлу да обиљежимо страдање у Тузланској колони и одамо почаст, јер свијеће и вијенце које тамо поставимо послије шутирају - нагласио је Којић.

Којић је подсјетио да Бошњаци несметано обиљежавају своје важне догађаје, а дозвољено им је и да без икаквих посљедица износе неке лажне тезе.

Муслиманске снаге Територијалне одбране, МУП-а и "Зелених беретки" из засједе су 15. маја 1992. године напале колону ЈНА у Тузли која је, на основу претходно постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе у Србију.

Тада је убијено 59 војника, а 44 су рањена.

Пројекција филма о страдању Срба у тузланској регији, који је још један доказ о невино побијеним војницима ЈНА, приказана је у Бијељини у уторак, 14. маја, дан уочи Трбићевог оглашавања на порталу "Препород".

Одборник СДА у Скупштини града Бијељина Јусуф Трбић написао је да је "тај догађај важан као показатељ идеолошке и људске бесрамности идеолога великосрпства, али и као примјер психолошке и пропагандне припреме злочина".

- Остаће лажи, митови, стари религијски и идеолошки обрасци, приче о страдањима Срба и невиности српског народа и мржњи цијелог свијета, а посебно комшија, према Србима, као сигурно погонско гориво за неке будуће сукобе. На том темељу одгајају се генерације младих већ више од двије деценије, и они су већ сад много радикалнији од својих очева - написао је, између осталог, Трбић.