latinica  ћирилица
17/05/2019 |  09:10 | Аутор: СРНА

Почела изградња "Турског тока" кроз Србију (ВИДЕО)

Изградња дионице гасовода "Турски ток" кроз Србију дуга 403 километра је почела, а сви радови требало би да буду завршени најкасније до 18. децембра, пишу "Вечерње новости".
Гасовод: Турски ток - Фото: илустрација
Гасовод: Турски токФото: илустрација

Према доступним подацима, издате су дозволе за припремне радове за дионице један, два и три, укупне дужине 300 километара.

Прва дионица простире се од бугарске границе до Ћуприје, друга од Ћуприје до Дунава и трећа од Дунава до Зрењанина, а четврта од Госпођинаца до Суботице.

Лист пише да је издата грађевинска дозвола за дионице два и три, а да ће ових дана дозволу добити и дионица један.



Експропријација за те дионице урађена је и у току је уклањање бесправно подигнутих објеката на тој траси и припреме за постављање цијеви, а све припреме раде српске компаније у сарадњи са "Србијагасом".

На појединим мјестима цијеби су већ састављене, а биће ангажоване и три западноевропске компаније из Италије и Њемачке које ће учествовати на подбушивању Дунава и Тисе, што би требало да почне ових дана.

Компанија "Гастранс" у којој "Србијагас" има удио 49 одсто, а "Гаспром" 51 одсто власништва поднијела је прошле године захтјев српској Агенцији за енергетику за изградњу гасовода као дио изградње унутрашњих капацитета у Србији.

Раније је директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао да ће изградњом овог гасовода Србија уштедити милионе евра, а директна уштеда је 45 милиона евра.

Укупна вриједност читавог посла је око 1,4 милијарде евра.