latinica  ћирилица
17/05/2019 |  09:36 ⇒ 09:43 | Аутор: РТРС

Прије осам година рапорт Изетбеговићу поднио командант "дивље" јединице у нерегуларној униформи (ФОТО/ВИДЕО)

Прије нешто више од осам година, тачније 15. априла 2011. у зеничкој касари 7. муслиманске бригаде на обиљежавању 6. годишњица 2. Пјешачкога (ренџерскога) пука Оружаних снага БиХ и годишњице формирања тзв. Армије БиХ највиши цивилни и војни врх БиХ, али и запањени гости, свједочили су незапамћеном скандалу и остали затечени и шокирани.
Бакир Изетбеговић - Фото: Screenshot/YouTube
Бакир ИзетбеговићФото: Screenshot/YouTube

Поједини највиши команданти ОС БиХ, пензионисани и активни генерали за Дневни лист су посвједочили да је у једном тренутку изненада пред бошњачкога члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића искочио непознати "дивљи" командант у нерегуларној униформи и громогласно поднио рапорт "врховном команданту".

У том тренутку су сви били збуњени, мало коме је било јасно шта се догађа, осим наравно режисерима те представе.

Фото: Screenshot/YouTube

Тај незапамћени скандал у Зеници, сарајевски медији су прешутјели и побрисали.

Свједоци тврде да је тада у касарни 7. муслиманске бригаде најмање било службених униформи Оружаних снага БиХ, а да су декор чиниле униформе ратних, тада већ одавно угашених јединица.

Хрватским и српским генералима су се бошњачки генерали извињавали и говорили да им је веома неугодно.

Фото: Screenshot/YouTube

Наравно, нико није одговорао пред законом због овога. Против Бакира Изетбеговића није поднесена кривична пријава, као што је то ових дана урадио члан Предсједништва Жељко Комшић против предсједавајућег Предсједништва Милорада Додика и то због могућег вербалнога деликта, а не због неког конкретног потеза.

Након пријаве Жељка Комшића, Тужилаштво БиХ је формирало предмет у случају Додик. Не би било згорег да Комшић прегледа и фотографије из Зенице 2011. године које доказују могуће конфронтирање са законима ове земље од стране "патриота".

Ово активирање меморије из Зенице је веома битно у контексту непринципијелног линчовања Милорада Додика од стране сарајевскога "миндера" због његове најаве да ће на обиљежавању Дана 3. Пјешадијског Република Српска пука бити и униформи бивше Војске Републике Српске.

Заправо, бијес је изазвала каснија допуна у којој је Додик прецизирао да ће униформе угашене војске обући један број припадника Трећег пука.

Познато је да пукови Оружаних снага БиХ, чији су центри у Чапљини, Рајловцу и Бањалуци, баштине традицију војске и народа из којих су произашли. Њихова искључива надлежност је да његују и слиједе традицију на церемонијама једном годишње.

Веома важно је нагласити оно што се у јавности можда свјесно прешућује у нападима на Додика – унутар Оружаних снага постоји Правилник који допушта да у посебним приликама, на обиљежавању годишњица пукова припадници пукова могу да носе и свечане униформе.

Постројена јединица са ратним униформама тзв. Армије БиХ може се видјети на сљедећем видеу.

Извор: topportal.info