latinica  ћирилица
17/05/2019 |  11:28 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

Кан: Похвале за остварења Лоуча, Диопа и Лија

Први дани Канског фестивала протичу у знаку Кена Лоуча и његовог филма "Извините, недостајали сте нам", за који поједини филмски портали тврде да је бољи од остварења "Ја, Данијел Блејк", са којим је Лоуч узео Златну палму прије неколико година.
Кан- глумци филма "Атлантик" (фото: festival-cannes.com) -
Кан- глумци филма "Атлантик" (фото: festival-cannes.com)

Ријеч је о економској, односно социјалној причи из енглеског друштва, што је тема коју Лоуч често обрађује у својим филмовима.

Високо је вреднован и филм Мати Диоп "Атлантик". То је љубавна прича из Сенегала о двоје младих који морају да бирају између љубави и дужности.

Остварење Француза Лађа Лија "Јадници" оставило је, такође, добар утисак на критику. То је прича о социјалним проблемима у француским предграђима и дошљацима из Магреба.

Највише различитих мишљења изазвао је нови филм Џима Џармуша "Мртви не умиру".

Аутор се кроз пародичну и циничну причу о зомбијима који устају из гробова обрачунава са данашњим америчким потрошачким друштвом, пародирајући на моменте и сам себе.

Неки филмски критичари хвали Џармушов филм као духовит и ангажован, а други сматрају да је ријеч о рекапитулацији већ виђених ствари у његовим филмовима.

У Кану са нестрпљењем очекују нови филм Квентина Тарантина "Било једном у Холивуду", као и филмове "Ахмед" браће Дарден, те остварења Корејца Бонг Џун Хоа "Паразит" и "Звиждачи" Румуна Корнелијуа Порумбоијуа.