latinica  ћирилица
17/05/2019 |  11:45 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

Бањалука: Aктивирано више од 10 нових клизишта (ФОТО)

На ширем подручју Бањалуке активирано је више од 10 нових клизишта усљед обилних падавина, због чега се градске службе наложиле хитне интервенције како не би дошло до угрожавања имовине и становништва, саопштено је из Одјељења за инспекцијске послове.
Ново клизиште у Бањалуци (фото: banjaluka.rs.ba) -
Ново клизиште у Бањалуци (фото: banjaluka.rs.ba)

Најтежа ситуација је на клизишту у горњем дијелу Лауша, тачније у Улици Ђуре Дамјановића, гдје је активирано клизиште запријетило да угрози један стамбени објекат. Из тог разлога, још јуче послијеподне на терен су послане грађевинске екипе, са задатком да спријече даље ширење клизишта како не би дошло до угрожавања објекта.

Фото: banjaluka.rs.ba

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман истиче да је, осим овог, наложена хитна санација још једног покренутог клизишта, на локацији у Колима.

- Хитна интервенција је била неопходна како би се стање стабилизовало. Након тога усљедиће и вјештачење објекта како би се утврдило да ли има оштећења на објекту и да ли је безбједан за боравак људи. Поред тога, тешка ситуација је и на путу Бронзани Мајдан – Кмећани, гдје је клизиште потпуно прекинуло путну комуникацију. Тренутно, радимо на рашчишћавању терена, али за потпуну обнову, биће потребно израдити пројекат санације овог клизишта и тек онда приступити темељним радовима – истиче Кецман.

Фото: banjaluka.rs.ba

Он наглашава да је Градска управа Бањалука анагажовала све расположиве ресурсе како би се евидентирали клизишта и интервенисало у најугроженијим случајевима.