latinica  ћирилица
17/05/2019 |  11:47 ⇒ 11:50 | Аутор: РТРС

Бањалука: Протоколом до бољег статуса дјеце са сметњама у развоју

Градоначелник Игор Радојичић, заједно са представницима више институција и организација, потписао је данас протокол о поступању и сарадњи надлежних институција у области социјалне заштите и инклузије.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Протоколом су дефинисане процедуре и начин поступања у вези са радом са дјецом са сметњама у развоју.

- Вјерујем да смо овим протоколом прописали јасну процедуру шта и како на један начин који помаже и породици и дјеци поступати ако се идентификују и уоче сметње у развоју малољетних лица. Ово је један од примјера пројекта сарадње јавног сектора и удружења грађана јер у областима социјалне заштите постоји ова потреба. Зато Град припрема цијелу једну серију оваквих пројеката, које радно називамо "Бања Лука људског лица", и који треба да се обрате са посебном пажњом према осјетљивим категоријама лица у нашем граду – нагласио је Радојичић.

Директор Центра за социјални рад Ирена Јолџић казала је да се овим протоколом дефинише шта, ко, како и у којем тренутку треба да ради у случајевима кад им се обрате родитељи дјеце са сметњама у развоју.

- Све би то у коначниции требало да побољша статус таквих породица и њихове дјеце – закључила је она.

Директор Центра "Дајте нам шансу звјездице" Жељка Перишић Нинковић, казала је да је протокол важан јер дефинише начин на који треба да надлежне установе поступају и раде са дјецом са сметњама у развоју.

Како је наведено у протоколу, документ има за циљ унапређење мултисекторског приступа социјалне заштите и инклузије увођењем рефералног механизма, те да обезбиједи квалитетнију сарадњу и рад надлежних институција и организација града Бање Луке на активностима пружања подршке и заштите дјеци са сметњама у развоју.

Протокол су, уз Град и Центар за социјални рад, данас потписале сљедеће установе и организације: Дом здравља Бања Лука; Центар за предшколско васпитање и образовање; активи директора основних и средњих школа града Бања Лука; стручни активи педагога основних и средњих бањалучких школа; Центар "Заштити ме"; Центар за образовање и васпитање и рехабилитацију слушања и говора; Центар за специјалистичке социјалне услуге "За мајку и дијете"; Полицијска управа Бања Лука; Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Бања Лука; УГ„Нова генерација“; Удружење родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и лица са инвалидитетом "Моја лука"; Удружење за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлости"; Центар за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама "Дајте нам шансу – Звјездице"; Удружење глувих и наглувих регије Бања Лука; Удружење родитеља и лица са посебним потребама "Храбро срце" и Савез за ријетке болести.