X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
17/05/2019 |  12:14 | Извор: СРНА

Владушићу награда "Јанко Веселиновић" за "Велики јуриш"

Писац Слободан Владушић добитник је награде "Јанко Веселиновић" за најбољи историјски роман на српском језику у прошлој години, и то за дјело "Велики јуриш" у издању Лагуне, одлучио је жири.
Слободан Владушић (Фото: clio.rs) -
Слободан Владушић (Фото: clio.rs)

Владушићу ће награда бити уручена у септембру у Удружењу књижевника Србије у Београду, рекао је предсједник жирија, књижевник и историограф Радован Калабић, и и додао, да је одлука била једногласна.

У конкуренцији су били романи на српском језику које су прошле године објавиле издавачке куће из Србије, Црне Горе, БиХ, Републике Српске и Хрватске, као и књиге српских писаца из расијања.

Чланови жирија били су и књижевни критичар Љубомир Ћорилић и директор Народне библиотеке "Јанко Веселиновић" у Богатићу Катарина Лазаревић.

Владушић /46/ је српски књижевник, романописац и есејиста који је за своја дјела добио бројна признања, укључујући и награду "Меша Селимовић" за 2013. годину за роман "Ми, избрисани".

Награда носи име једног од најзначајнијих српских писаца Јанка Веселиновића /1862-1905/, а додјељује је Удружење књижевника Србије у сарадњи са Скупштином општине Богатић, богатичким Културно-образовним центром и мјесном заједницом Глоговац, Веселиновићевим родним мјестом.

Удружење књижевника Србије установило је ову награду 2015. године, поводом обиљежавања 110 година од смрти Веселиновића, настојећи да међу српским романописцима пробуди што веће интересовање за историјске теме и мотиве.