latinica  ћирилица
17/05/2019 |  12:35 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

Фонд ПИО објавио списак послодаваца који нису предали обрасце о плати запослених

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске објавио је на званичној интернет страници списак 37.889 уплатилаца доприноса који нису предали 262.135 података о плати својих запослених у периоду од 1994. до 2017. године.
Младен Милић - Фото: РТРС
Младен МилићФото: РТРС

Директор Фонда Младен Милић каже да су послодавци на овај начин пропустили да документују и увежу 262.135 периода пензијског стажа или стажа осигурања за своје запослене.

- Очекујем да ћемо у остављеном року до краја године обезбиједити значајан број података који недостају, а након тога ћемо бити принуђени да покренемо прекршајне пријаве што изазива додатне трошкове за оне који се не одазову и не доставе податке - рекао је Милић на конференцији за новинаре у сједишту Фонда ПИО у Бијељини.

Он је појаснио да уплатиоци доприноса за запослене нису предали образац "М-4", који је био важећи до краја 2009. године, или након тога образац "1002", који се доставља Пореској управи, а представља податак о плати, односно уплати доприноса за пензијско и инвалидско осигурање.

- Међу уплатиоцима доприноса који се налазе на објављеном списку налази се значајан број њих који су уплатили доприносе и ми имамо збирни податак, али их, без поднесених образаца, не можемо укњижити за сваког осигураника појединачно - рекао је Милић.

Он каже да се многи послодавци плаше да је у овом случају у питању додатни намет или трошак, што највећим дијелом није тачно, али напомиње да је уплата доприноса обавеза која не застаријева.

Милић наводи да је Фонд на својој интернет страници објавио образац "М-4", с обзиром на то да није у употреби већ девет година и тешко га је наћи у књижарама, те најавио и помоћ послодавцима у попуњавању овог обрасца у свакој од филијала Фонда.

Он истиче да потпуна, тачна и употребљива матична евиденција у базама Фонда ПИО омогућава несметано остваривање права на пензију.