latinica  ћирилица
17/05/2019 |  13:37 ⇒ 14:05 | Аутор: БЕТА

Савјет Европе враћа Москви право гласа

Савјет Европе усвојио декларацију којом је Русији враћено право гласа одузето након припајања Крима 2014. године.

Шефови дипломатија 47 чланица Савјета Европе великом већином су гласали за декларацију у којој се наводи да сви чланови треба да "имају право учешћа" у главном органима СЕ "на једнакој основи", што значи да је Русији право гласа враћено.

Савјет Европе, са сједиштем у Стразбуру, суспендовао је Русији право гласа послије руског припајања Крима 2014. године, што је чин који Украјина и многе земље сматрају нелегалним. Русија, чланица СЕ од 1996. године, тада је престала да плаћа чланарину.

Високи руски званичници су пријетили иступањем из СЕ. То би значило да би руски грађани изгубили приступ Европском суду за људска права, важном оруђу за оне који немају вјере у руске судове.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је поздравио ову одлуку и навео да ће се Москва надаље придржавати својих обавеза. Навео је да Русија цијени "позитивни допринос" СЕ у рјешавању хуманитарних питања, као и у побољшању руског правосуђа. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да је Русија вољна да сарађује са СЕ догод има "једнак глас" у механизмима доношења одлука.

Данашње гласање би могло бити први већи корак СЕ ка укидању ограничења и санкција наметнутих Русији. Такође, потез може бити гледан и као знак све јаснијег схватања у Европи, а посебно Француској и Њемачкој, да је приближавање Русији можда бољи начин за рјешавање кризе у Украјини и других проблема.

Украјински министар спољних послова је неочекивано отказао учешће на састанку у Финској, очекујући исход повољан по Русију.

Украјински амбасадор при СЕ Дмитро Кулеба је на Твитеру навео да су Украјина и још пет земаља гласале против приједлога који је описао као резултат "циничне дипломатије" да би се спасао "дугорочни партнер". Француска, која данас преузима ротирајуће предсједавање Савјетом Европе, и Њемачка биле су гласне у изражавању потребе да се Русија врати у систем зарад добробити милиона Руса.

Њемачки министар спољних послова Хајко Мас, који ће касније данас разговарати с руским колегом Сергејом Лавровом, рекао је прије састанка да "није у интересу" да се Русија искључује.

- Русија припада Савјету Европе, са свим правима и обавезама који уз то иду - рекао је Мас и додао да се нада да ће на министарском састанку моћи да се учини "одлучан корак напријед".

Француски предсједник Емануел Макрон је недавно рекао предсједнику СЕ да "Савјету Европе треба Русија као што Русији и Русима треба Савјет Европе, што значи да се поштују њихова права као државе чланице, али и да Русија испуњава своје обавезе према институцији".