latinica  ћирилица
17/05/2019 |  13:53 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

Милић: Три године узастопно позитиван ревизорски извјештај

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске добио је трећу годину узастопно позитиван ревизорски извјештај, и то други пут без иједне дате препоруке, изјавио је данас директор Фонда Младен Милић.
Младен Милић - Фото: СРНА
Младен МилићФото: СРНА

- Дато нам је позитивно мишљење о ревизији финансијских извјештаја и о усклађености активности финансијских трансакција и информација исказаних у финансијским извјештајима са значајним законским и другим прописима - рекао је Милић на конференцији за новинаре у сједишту Фонда ПИО у Бијељини.

Према његовим ријечима, извјештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о извршеној финансијској ревизији Фонда ПИО Републике Српске за 2018. годину објављен је јуче, након ревизије која је трајала четири мјесеца, од почетка јануара до почетка маја.

Милић је новинарима представио и основне показатеље из извјештај о раду Фонда за пословну 2018. годину, оцјењујући да је она била најуспјешнија година у 27 година постојања Републике Српске и њеног пензијског фонда.

- Параметри које пратимо су у 99 одсто случајева позитивни и оно што је битно у односу на 2017. годину је да смо смањили број неријешених захтјева на 2.171, или за 12 одсто, што је испод мјесечног нивоа запримања захтјева за остваривање права на пензију - рекао је Милић.

Он је додао да пензијски фонд Републике Српске 89 одсто рјешења из домаћег осигурања за остваривање права на пензију рјешава у року од 60 дана.

- Битно је и да су укупни приходи Фонда расли за осам одсто у прошлој години, у односу на 2017. годину, а расходи су увећани за 7,8 одсто због повећања пензија од два плус 2,5 одсто и исплате једнократне накнаде у септембру - рекао је Милић.

Према његовим ријечима, укупни приход Фонда по основу доприноса био је 859 милиона КМ.

- Укупни расходи Фонда ПИО у прошлој години су били милијарду и 69 милиона КМ, од чега се 98,46 одсто односи на исплату пензија и трошкове њихове дистрибуције, а свега 1,54 одсто на рад административне службе, иако је законом дозвољено да ти трошкови могу бити до три одсто - истакао је Милић.

Као битан показатељ доброг пословања у прошлој години директор пензијског фонда је навео да је први пут забиљежено смањење укупних потраживања са 477 милиона КМ на крају 2017. године, на 462 милиона КМ потраживања на крају прошле године, што је смањење од 3,1 одсто.

- Оно што није добро када су у питању обавезе по основу доприноса јесте наставак раста потраживања од здравствених установа који се повећао за 5,9 одсто у односу на 2017. годину, раст потраживања од приватних лица - друштава са ограниченом одговорношћу повећан је за 2,72 одсто, а за самосталне дјелатности и предузетнике повећање је 0,8 одсто - рекао је Милић.

Он је нагласио да је просјечна пензија у 2018. години расла за 4,61 одсто.

- Веома је позитивно и што имамо стално побољшање структуре корисника права. Прошлу годину смо завршили са 56,85 старосних пензија, а приликом исплате априлске пензије у овој години први пут у историји Фонда број корисника права на старосну пензију прешао је 57 процената - рекао је Милић, подсјећајући да је прије 10 година то било 47 процената.

Директор Фонда ПИО је истакао да је континуираним провођењем акције "Стоп преварама, до пензије поштено" у прошлој години уштеђено 3,3 милиона КМ, а укупно од 2012. године више од 35 милиона КМ.