latinica  ћирилица
17/05/2019 |  14:43 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Наставак разговора о идеји Змијањски парк у Бањалуци

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић, разговарао је данас са идејним творцима Змијањског парка у Бањалуци, путописцем Робертом Дацешином и студентом архитектуре Николом Брковићем.
Дацешин и Талић - Фото: РТРС
Дацешин и ТалићФото: РТРС

Змијањски вез, као једина УНЕСЦО заштићена баштина града Бањалука, идеалан је мотив за парк који би се могао наћи на некој од зелених површина града, а једна од потенцијалних локација могла би бити између Народног позоришта Српске и Банског двора, закључак је данашњег разговора.

Зоран Талић, предсједник Скупштине града каже, како би идеја била реализована на најбољи начин, битно је укључити и ширу заједницу.

- Роберт и Никола су најбољи примјер колико млади људи могу бити креативни када им се да шанса и имају моју пуну подршку. Договорило смо се да обавимо разговор са градоначелником Игором Радојичићем, тимом за Европску престоницу културе као и са људима из струке, да би направили најквалитетнији приједлог како би Бањалука добила један Змијањски парк - рекао је Талић.

Путописац Роберт Дацешин наглашава да би Змијањски парк, био идеална туристичка локација.

- Ово је прва степеница ка остварењу потенцијалне туристичке атракције. Заиста ми је драго да сво вријеме имамо подршку од господина Талића. Битно је да идеја заживи и да се оствари. Оно што је најбитније, за реализацију идеје нису потребна велика улагања - рекао је Дацешин.

Студент архитектуре Никола Брковић, који је урадио нацрт парка, додаје да су на реализацији идеје радили неколико мјесеци.

- Идеју смо разрадјивали по узору на Европске градове јер смо гледали на који начин су они обогатили своју културу. Дошли смо на идеју зашто не би промовисали наш Змијањски вез. Основна идеја нам је била да на овом потенцијалном локалитету не нарушавамо постојеће зеленило, али да уз минималне интервенције обогатимо простор - рекао је Брковић.