latinica  ћирилица
17/05/2019 |  15:24 | Аутор: СРНА

Рачић: Пословни салон у Линцу капија за аустријско тржиште

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић изјавио је данас да ће пословни салон који ће бити отворен у аустријском граду Линцу бити једна од капија за улазак предузећа из Републике Српске на тржиште Аустрије, али и других земаља.
Горан Рачић (фото:ekapija.com) -
Горан Рачић (фото:ekapija.com)

- Нисмо без разлога одабрали простор Горње Аустрије јер је Линц око 200 километара удаљен од Беча, Минхена и Прага, око 100 километара од Салцбурга, а у близини је Граца. То је веома добра локација која може да покрије највеће градове Аустрије и да буде веома близу центара у Њемачкој и Чешкој како би и та тржишта могли покривати - рекао је Рачић Срни.

Према његовим ријечима, за промовисање путем пословног салона у Линцу се пријавило 35 предузећа из Српске.

- То није бенефит само за тих 35 фирми које ће се директно представити у пословном салону. Свака од тих фирми има своје добављаче и кроз тај ланац ће бити заступљене још десетине предузећа, која ће моћи да повећају производњу на основу активности које предузимају Привредна комора и Представништво Републике Српске у Бечу у погледу презентације тих производа и њиховог пласмана на аустријско тржиште - навео је Рачић.

Он је истакао да је план да пословни салон у будућности функционише као нека врста пословног инкубатора.

- Компаније које остваре пословне контакте и почну са извозним активностима неће више имати потребу да буду присутне у пословном салону и на њихово мјесто ће улазити друга предузећа - нагласио је Рачић.

Пословни салон у Линцу биће отворен 23. маја, а шеф Представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић изјавио је раније Срни да ће се простирати на око 600 метара квадратних и да су привредници већ почели припреме за излагање својих производа.

Кутак за промоцију квалитетних производа из Српске у Аустрији уређен је у сарадњи Владе, Привредне коморе и Представништва Републике Српске у Бечу, те Иницијативе за југоисточну Европу која има сједиште у Линцу и Лакташима.

Филиповић је рекао да би отварању пословног салона требало да присуствују предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић и представници Привредне коморе Српске.