latinica  ћирилица
17/05/2019 |  15:29 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Санирање посљедица поплава, процјена штете и дезинфекција терена

На подручју Приједора и сусједних локалних заједница у току је санирање посљедица поплава, процјена штете и дезинфекција терена.

Имајући у виду значајно повољније стање и пад водостаја Сане и других ријека, приједорски Градски штаб за ванредне ситуације синоћ је ставио ван снаге Одлуку о ванредном стању. Међутим, и даље се ради на испумпавању воде из стамбених објеката и депресија, уклањању нанесеног отпада, као и на дезинфекцији објеката. У току је и формирање комисија за процјену штета, а у Приједор је стигла и интервентна помоћ Владе у најнеопходнијим артиклима за становништво. И даље има поплављених и заплављених објеката, али тренутно посебно брине појава великог броја клизишта.

 Обилне падавине покренуле су шест клизишта на подручју Приједора – два у Козарцу, затим на путном правцу за Ламовиту, у Црној долини, код љубијског стадиона, а клизиште на путу Приједор – Љубија, у мјесту Хамбарине, угрозило је кућу Расима Ибраџића.

- Плашим се да ћу остати без куће. Мени је 81 година, ништа сам не могу учинити - каже Ибраџић.

У поплављеној подручној Основној школи "Бранко Ћопић", у приједорском насељу Гомјеница данас нема наставе, а у току је дезинфекција просторија.

- Вода је потпуно потопила тоалете, котловницу, дијелом је ушла у учионице, срећа ми смо изнијели један добар дио намјештаја. Дјеца данас из Гомјенице немају наставу, али од понедјељка возићемо их аутобусом овдје у централну школу - напоменула је Сања Мињиза, директорка Основне шкоел "Бранко Ћопић" Приједор, Гомјеница. 

Медицинска сестра Дома здравља Приједор Милица Кечан рекла је да је циљ да се дезинфекција изврши и да се спријечи зараза ако је има, јер како каже, вода није била здрава, поплава је била велика.

У Приједору се вода постепено повлачи, иако у појединим насељима има још увијек воде, као што је случај овдје у Туковима, гдје још увијек има заплављених и поплављених домаћинстава.

У поплављеним приједорским насељима, санирају и збрајају штету.

- Градски штаб је наложио формирање комисија за процјену штета на стамбеним објектима, инфраструктури, привредним објектима, пољопривреди и итд - рекао је Душан Врањеш, шеф Одсјека Цивилне заштите Града Приједора.

У току претходног дана у Приједор је стигла и интервентна помоћ од Владе Републике Српске у најнеопходнијим артиклима за становништво.

У Новом Граду водостаји Уне и Сане су у паду. Протеклих дана, на том подручју је поплављено 36 кућа, а појавило се 12 клизишта. Комисије за процјену штете на терен крећу наредне седмице, а у току је дезинфекција терена.

- Објекти који су били плављени, морају се механички очистити, опрати водом и када се присуши контактира се Дом здравља, наша Хигијенска служба и онда службе излазе на терен да изврше дезинфекцију - појаснио је Зоран Рађеновић, директор Дома здравља Нови Град.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да се активности базирају на испумпавању подземних вода и да ће вјероватно, како је рекао, та активност трајати до касних вечерњих сати.

У Костајници ниво Уне такође опада. Вода се повукла из поплављених домаћинстава, а регистрована су три оштећена моста и једно клизиште.
Према првој процјени штета на инфраструктури износи око милион и по марака, али стварно стање утврдиће надлежна комисија.

У Козарској Дубици на подручју Доње Градине, у небрањеном дијелу, поплављено је викенд насеље. На подручју Приједорске регије главни путни правци су проходни.