latinica  ћирилица
17/05/2019 |  15:41 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Вишковић: Реаговали смо правовремено; најважније је да није било жртава (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да водостаји ријека у Српској опадају и да се не очекује раст нивоа ријеке Саве, што је од изузетног значаја.

- Пратимо водостај Саве који је у Градишци на коти редовних одбрана од поплава. Не очекујемо повећање нивоа Саве јер у Хрватској стагнира и не би требало да буде проблема поготово у Семберији зато што водостај ове ријеке у Српцу стагнира - рекао је Вишковић након састанка Координационог тима Владе Републике Српске за праћење стања усљед обилних падавина.

- И Цивилна заштита Српске помаже у тражењу несталог дјечака из Федерације БиХ, али и човјека чији нестанак је пријављен - додао је.

- У Српској није било страдалих захваљујући реаговању институција, међу којима је и Цивилна заштита. Од изузетног значаја јесте што је Хидроелектрана Бочац квалитетним радом утицала да штета буде мања на подручју Бањалуке и у сливу ријеке Врбас. Биће рађена упоредна анализа са догађајима из 2014. године - нагласио је премијер и додао да је Влада одобрила два милиона КМ предузећу Воде Српске за санирање насипа и чишћење канала у Бањалуци, Козарској Дубици, Модричи, Вукосављу и Градишци.

Поново је истакао да ће бити сачињена анализа, да неке процедуре морају бити промијењене, али и да ће штета проузрокована поплавама бити процијењена у наредном периоду.

- И из ових догађаја морамо извући додатне поуке и неке ствари рјешавати јер имовински односи не смију никога угрозити - каже Вишковић говорећи о томе да ће Влада водити рачуна о изградњи насипа. 

- Примјер тога је рибњак Саничани у Приједору и уколико буде потребно мијењаћемо и законе -  рекао је Вишковић и навео да ће о овоме Републичка управа за геодетско и имовинско-правне послове обавијестити локалне заједнице. 

- У наредном периоду неће доћи до потпуне стабилизације временских прилика, али обилних падавина неће бити - закључио је метеоролог Игор Ковачић.