latinica  ћирилица
17/05/2019 |  16:54 | Аутор: СРНА

Албански полицајци на бирачким мјестима с циљем застрашивања бирача

Српска листа упозорила је да је најава Приштине о постављању албанских полицајаца на бирачка мјеста у недјељу, 19. маја, на дан одржавања избора за градоначелнике општина Лепосавић, Звечан, сјеверна Косовска Митровица и Зубин Поток, покушај одвраћања Срба да бирају ко ће их представљати и ко ће се борити за њихов опстанак.
Полиција самопроглашеног Косово - Фото: ТАНЈУГ
Полиција самопроглашеног КосовоФото: ТАНЈУГ

Из Српске листе у име становника сјеверне Косовске Митровице, Лепосавића, Зубиног Потока и Звечана позивају ОЕБС и међународне организације на Косову и Метохији да спријече Приштину у намјери да застраше и обесхрабе грађане да користе своје право гласа и себи бирају српске представнике.

Оцјењујући да је ријеч о институционалном насиљу, незабиљеженом у скоријој историји на тлу Европе, које међу грађанима изазива узнемиреност, Српска листа је у саопштењу истакла да таква демонстрација силе није ничим изазвана. 

- Поставља се питање шта ће албански полицајци са југа у српским срединама и са којим намером, што је противно и бриселским споразумима - наглашавају из Српске листе и додају да је инсталирање полицајаца на бирачким мјестима противно и свим изборним правилима.

Члан Централне изборне комисије из Српске листе Стеван Веселиновић рекао је за Срну да је све спремно за недјељне изборе. 

- Током сутрашњег дана на терен ће бити дистрибуиран такозвани `неосетљиви изборни материјал`, брошуре и друга упутства, док ће `осетљиви материјал` – бирачки спискови и гласачки листићи до бирачких места бити допремљени у пратњи полиције у недељу ујутро - навео је Веселиновић.

Он је рекао да ће бирачка мјеста обезбјеђивати Косовска полицијска служба, чији представници могу ући на бирачко мјесто само по позиву предсједника Бирачког одбора или по захтјеву општинских изборних комисија.

Гласање ће бити одржано у недјељу од 7.00 до 19.00 часова на 87 бирачких мјеста у оквиру 44 бирачка центра на којима право гласа има око 58.000 регистрованих гласача.

Техничку помоћ, као и раније, општинским изборним комисијама пружаће ОЕБС, који ће на сваком бирачком мјесту имати своје представнике.

Једини кандидати већинске српске заједнице биће кандидати Српске листе, у Зубином Потоку Срђан Вуловић, Лепосавићу Зоран Тодић, Звечану Вучина Јанковић и у сјеверној Косовској Митровици Горан Ракић.