latinica  ћирилица
17/05/2019 |  17:59 | Аутор: СРНА

Вучић: Поштоваћу став сабора СПЦ - неопходно суочавање са реалношћу

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је поводом мишљења Сабора Српске православне цркве /СПЦ/ да је неприхватљива било каква измјена статуса Косова и Метохије да није очекивао други став и да ће га поштовати, али и поручио да је неопходно суочити се реалношћу.
Александар Вучић (фото: Tanjug / Sava Radovanović) -
Александар Вучић (фото: Tanjug / Sava Radovanović)

Он је новинарима у Паковраћу код Чачка, гдје је присуствовао почетку изградње дионице пута Прељина-Пожега рекао да на сједницу Сабора СПЦ није ишао да нешто тражи, нити да се крије иза мантија владика већ да одговара на њихова питања.

Предсједник Србије каже да је владикама пренио да је на њему да води одговорну политику, да их слуша, да их не критикује када имају други став већ да им одговори на "веома одговоран и прави начин".

Он истиче да му је један од владика рекао да мора да разумије да то мора бити њихов став.

- Али, ти, ради даље свој посао, јер нам је доста оних који су се јуначили, и извуци максимум за Србију и Србе - пренио је Вучић ријечи владике ког није именовао.

Он је поручио да Срби воле да живе у сопственим митовима.

- Више од лагања било кога другог волимо да лажемо сами себе. То је наш најомиљенији спорт. Ја у томе нећу да учествујем. Став СПЦ поштујем, разумио сам га прије годину, двије, три, и разумјећу га за пет година -нагласио је Вучић.

Предсједник Србије је навео да "зна против чега су сви у овој земљи, али да још ни од кога није чуо за шта су, а да има везе са реалношћу".

- Чујем само приче да је Качаник срце Србије. Можете ли тамо да одете и отворите било какву српску институцију? Одговора на то питање нема. Чекаћемо годинама, пет милиона година. Пошто се сви праве блесави у Европи, свијету, Албанци и овдје код нас, и ја ћу се правити блесав. То је изгледа политика која добро пролази. Правићу се блесав и ја да се одморим од свих уцјена, претњи и притисака - рекао је Вучић.

Он је нагласио да га због политике "правимо се блесави" онда нико не пита зашто се губи новац, инвеститори, путеви и много тога другог.

Он је нагласио да му је тешко јер зна да ће ово питање морати да буде рјешавано, али ће. како је упозорио, касније бити у много горој ситуацији.

Коментаришући Резолуцију пПарламента самопроглашеног Косова о геноциду Србије Вучић је рекао да је то што раде Албанци зачарани круг из ког нема повратка и нагласио да су сада представници привремених приштинских институција Хашим Тачи и Кадри Весељи постали "већи Харадинаји од Харадинаја" који је до сада предњачио у свему само да Срби страдају и да страда будућност разговора.

Он каже да жели да у Србији живе људи који ће да размишљају о будућности, о развоју и снази јер тако има шансу да опстане.

- Другачије нећемо имати шансу ни да останемо ни да опстанемо. То је истина и то је једини пут - закључио је предсједник Србије.