latinica  ћирилица
17/05/2019 |  18:21 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Бх. посланици и делегати сједнице не одржавају, а плату уредно примају

Хоће ли одлука Савеза за бољу будућност о "партнерству" са СДА, и "уласку" у власт кроз бошњачки блок - деблокирати процес примјене октобарских изборних резултата?

Или ћемо и даље свједочити новим условљавањима из Сарајева?

Због неформирања Савјета министара и неуставних, дуплих функција појединих министара - посланика, иако конституисана оба дома, БХ Парламент не функционише.

И поред тога, посланици и делегати, плате и накнаде редовно примају.

Од децембра им је исплаћено чак милион марака.

Ходници бх. Парламента језиво празни! Скупштинске и комисијске сале, такође! И просторије страначких клубова!

Све, осим Сектора за финансије. Тамо уобичајено, збрајају стотине и хиљаде марака за исплату. Рачунају плате, паушале, топли оброк, накнаде за одвојени живот, за смјештај и превоз....

За децембар, када је конституисан Представнички дом, обрачунали су више од 150.000 марака, у јануару већ 170.000. Нови мјесец – и ново повећање 176.000!

У марту су се посланицима придружили и тек изабрани делегати, па је и исплаћени износ повећан на 252.000.

У априлу опет "скромно" повећање од "само" неколико хиљада марака.

У коначном скору – за пет мјесеци траћења времена, милион марака.

Док пензионери и радници у дуговима грцају, нерадницима на Маријин двору све више новца се исплаћује. Константна узлазна тенденција резултат је приспјелих захтјева "ударника" за исплату бенефита.

А пристижу готово свакодневно.

И све је по закону!

- Постоје акти који регулишу све те накнаде, било да се ради о службеним путовањима, било да се ради о накнадама за одвојени живот, итд. И све док се ти акти на неки начин не промијене, они се морају поштовати - каже Бојана Кришто, предсједавајућа Представничког дома.

И поштују се – овај пут беспријекорно. Основна плата са минулим стажом – и до 5.000 марака, паушал више од 700 марака, топли оброк 120 – исплаћени су свим "ударницима".

Незајажљивима и накнаде за одвојени живот, смјештај и превоз, иако због скупштинских "обавеза", од домаћинства нису одвојено живјели, нити се возили.

Међу првима, који је уз плату и све накнаде наплатио – ДФ-ов Влатко Главаш – у децембру укупно 4.890 марака. У марту већ 6.055 марака. "Рекорд”"међу посланицима ипак припада ХДЗ-овом Мији Матановићу – у марту је наплатио енормних 7.707 марака.

У "горњем дому", бахаћење за нијансу мање. Само због тога јер су мандате преузели са закашњењем.

Наплаћују "само" плате, паушале и топли оброк. Умјесто скромне накнаде са бироа чега се јавно прибојавао, СДА-ов страначки лидер Бакир Изетбеговић мјесечно у џеп стрпа више од 5.700 марака, Фахрудин Радончић 100 марака мање, а Драган Човић 200 марака више.

Када се црта подвуче, појединци су за пет мјесеци апстиненције од рада, "зарадили" више од 30.000 марака.

- Приказују социјалну неосјетљивост и својеврсно бахаћење које долази до изражаја нарочито у овом постизборном периоду када, ево као што смо видјели, Парламент БиХ готово да уопште не ради - истиче Ана Лучић (ЦЦИ).

Бахаћења на Маријин двору, напретек је и када Парламент функционише. Но, тада бар повремено засједају и понешто ураде.

А сада - од кривичне, материјалне и моралне одговорности амнестирани, узалуд троше и вријеме и новце грђана - придружују се и раздружују.

И рачуне никоме не полажу!