latinica  ћирилица
17/05/2019 |  18:57 | Аутор: СРНА

Шепа: Привредници из Српске постигли конкретне договоре о сарадњи

Драган Шепа из Привредне коморе Републике Српске изразио је задовољство наступом излагача из Српске на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, истичући да су многи од њих постигли конкретне договоре о будућој сарадњи са фирмама које нису само из Србије.
Драган Шепа - Фото: СРНА
Драган ШепаФото: СРНА

Шепа је рекао Срни да излагачи из Републике Српске, који су сада на Сајму, већ данас у Привредној комори Републике Српске резервишу мјеста за наступ и на 87. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, који ће бити одржан наредне године.

- Привредну комору Републике Српске свакодневно обасипају позиви и оних компанија и привредних друштава које досад нису биле излагачи да наредне године на сајамском штанду Привредне коморе Републике Српске буду учесници једне од највећих смотри аграра и агробизниса у југоисточној Европи. То је доказ да су наступи на Сајму више него корисни за наше привреднике - нагласио је Шепа.

Он је рекао да је наступ привредника из Републике Српске на овогодишњем сајму био плодотворан и да се на лицу мјеста увјерио да су излагачи из Републике Српске изузетно задовољни оствареним пословним контактима на Сајму.

- Многи од њих постигли су конкретне договоре о будућој сарадњи са фирмама, које нису само из Србије. Из искуства стеченог на претходним сајмовима поуздано знам да су сајамски контакти излагача из Републике Српске са другим фирмама прерасли данас у озбиљну пословну сарадњу. Многи од њих звали су да нам захвале што су на штанду Привредне коморе Републике Српске добили нове пословне партнере - навео је Шепа.

Он је рекао да ће Привредна комора Републике Српске учинити све да се привредници из Српске нађу на наредном пољопривредном сајму у Новом Саду у још већем броју.

- Требало би обезбиједити и већи штанд од садашњег, који се простире на 100 метара квадратних - додао је Шепа.

Он је истакао да су велике могућности Српске њени привредници доказали и освајањем бројних престижних признања Новосадског сајма, за врхунски квалитет производа.

- Тако су се поједини излагачи са штанда Привредне коморе Републике Српске овјенчали великим шампионским пехарима и златним медаљама Новосадског сајма за врхунски квалитет производа - напоменуо је Шепа.

Он је додао да су пехаре и златне медаље добили и поједини излагачи из Српске, који су на Сајму наступали самостално.

- Сви они нашли су се у малобројном пробраном друштву награђених. О каквом се успјеху ради најбоље свједочи податак да је на Сајму ове године учествовало више од 1.500 излагача из цијелог свијета - нагласио је Шепа.

Према његовој процјени, овогодишња посјећеност штанду Привредне коморе Републике Српске била је на рекордном нивоу.

- Штанд Привредне коморе Републике Српске походили су многобројни посјетиоци, како из Србије, односно Војводине, тако и саме Српске. Долазили су спорадично, али и организовано из бројних градова и општина Српске - рекао је Шепа.

Он је навео да су долазили директно на штанд и представници и ученици средњих пољопривредних школа, као и студенти факултета из Српске и БиХ.

- Било је ту и много посјетилаца који су пробали поједине производе, попут меда, сокова, минералних вода и давали ласкаве оцјене за њих. Поносан сам и на чињеницу да за седам сајамских дана није било ни најмање притужбе на услове за рада на штанду Привредне коморе Републике Српске, нити на вриједне дјевојке и момке који су га опслуживали - истакао је Шепа.

На заједничком сајамском штанду Привредне коморе Републике Српске и Спољнотрговинске коморе БиХ директно је наступило 17 привредних друштава и компанија из Српске, односно БиХ, док их се 50 представило на Сајму путем каталога.

У Новом Саду данас се завршава 86. Међународни пољопривредни сајам, на којем је ове године учествовало 1.518 излагача из Србије и више од 30 земаља региона, Европе и свијета.