latinica  ћирилица
17/05/2019 |  20:27 ⇒ 20:30 | Аутор: СРНА

Купрешак: Mладе љекаре заинтересовати за породичну медицину

Предсједник Удружења доктора породичне медицине Републике Српске Драшко Купрешак оцијенио је да су љекари породичне медицине на маргини дешавања у здравственом сектору, што им свакако не припада, те да је потребно афирмисати овај начин рада у примарној здравственој заштити и младе љекаре заинтересовати за њега.
Зворник: Едукативни скуп - Фото: СРНА
Зворник: Едукативни скупФото: СРНА

- Морамо сви да радимо на унапређењу овог сектора и да га ојачамо - рекао је Купрешак вечерас у Зворнику гдје је ово удружење едукативним скупом обиљежило Свјетски дан доктора породичне медицине - 19. мај под слоганом "Породични љекари - брину за вас цијелог живота".

Он је указао на то да је заинтересованост млађих љекара за породичну медицину знатно мања од очекиване.

- Покушавамо да, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и медицинским факултетима у Фочи и Бањалуци, појачамо специјализацију и супспецијализацију и да одређеним практичним програмима афирмишемо овај начин рада у примарној здравственој заштити - истакао је Купрешак.

Он је додао да је породична медицина већ 20 година дио реформских процеса у здравственом сектору Републике Српске.

- За то вријеме унапријеђено је много тога у погледу едукације, међутим, иако је процес и идаље у току, нисмо задовољни, ни као Удружење, ни као појединци, што се млађи кадрови недовољно укључују у специјалистичке програме - истакао је Купрешак.

Предсједник Удружења доктора породичне медицине регије Бирач Горан Бирчаковић
најавио је да ће сутра у центру Зворника бити организована бесплатна дерматоскопија младежа, те мјерење крвног притиска, шећера и масноће у крви.

Он је подсјетио да у регији Бирач има 57 тимова породичне медицине, а само 14 специјалиста породичне медицине, додајући да у домовима здравља у Шековићима и Сребреници нема ниједног специјалисте из ове области.

Бирчаковић је истакао да се мора схватити значај породичне медицине, те изнаћи средства да се љекари шаљу на специјализацију из ове области.

На осмом скупу доктора породичне медицине Српске, који је организовало Удружење доктора породичне медицине Зворник, учествују љекари из Републике Српске, Федерације БиХ, Брчко дистрикта, Србије и Словеније.