latinica  ћирилица
17/05/2019 |  22:28 | Аутор: СРНА

Пале: Одржана јавна трибина о правди и хашким пресудама

На Филозофском факултету на Палама вечерас је, у оквиру обиљежавања Дана овог факултета, одржана јавна трибина о теми "Транзициона правда у свјетлу хашких пресуда".
Пале: Дани Филозофског факултета - трибина - Фото: СРНА
Пале: Дани Филозофског факултета - трибинаФото: СРНА

Професор Урош Шуваковић из Београда рекао је новинарима прије трибине да је то интересантна тема са научно-правног, политиколошког и социолошког аспекта, а друштвено због актуелности која ја сасвим извјесна.

- Оно што треба рећи јесте да свака правда која има придев заправо је неправда. Правда је или универзална или није правда, не може да буде правда само за неке, нити може само да буде нека посебна правда и то је прва ствар - рекао је Шуваковић.

Шуваковић је истакао да је друга важна ствар то да за научну заједницу не смију да постоје табуи.

- О свим научно-релевантним питањима мора да се расправља и дискутује. Мора да се износи аргументација, наравно, научно заснована, те да се на основу тога изводе релевантни закључци - изјавио је Шуваковић.

Он је навео да се дио академске заједнице просто боји да расправља о неким питањима, која су горућа, јер је сигурно много комотније "седети у фотељи и гледати филм", него расправљати о тешким питањима која су значајна за један народ или читаву заједницу.

Шуваковић је навео примјер актуелних табуа о којима академска заједница не смије да расправља, а гдје је високи представник Валентин Инцко забрањивао да се дискутује о томе шта јесте, а шта није геноцид, и то један од табуа који се намеће свима, па и академској заједнции.

- Мислим да је то погрешно - нагласио је Шуваковић.

Службеник Републичког центра за истраживање рата, ратних злочин и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да ће се увијек одазивати јавним трибинама које говоре о транзиционој правди и страдању српског народа у цјелини.

- Мишљења смо да је неопходно да се о овоме говори, како бисмо дошли до спознаја и истина које су нам на неки начин ускраћене. Ускраћене су нам зато што немамо прилику да јавно говоримо о овим стварима. Оваква трибина или сличне прилика су да изнесемо своје виђење - додао је Нуждић.

Присутне је на јавној трибини у име српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика поздравио његов савјетник Бошко Томић, који је рекао да декан Филозофског факултета Драга Мастиловић годинама говори о истини коју је српски народ доживио у 20. вијеку.

- Нама то недостаје у политици и морам рећи да је пресједавајући предсједништва БиХ Милорад Додик један од бораца и најхрабрија личност посљедњих 20 година, која има храбрости да своје ставове, ставове српског народа, износи јавно и оштро. Он то ради потпуно свјесно и да одбрани Републику Српску за коју је своје животе дало 23.000 бораца, војника и припадника МУП-а, 30.000 остали су инвалиди, а око 500.000 више не живи у својим домовима - навео је Томић.

Томић је присутнима поручио да се увијек боре за истину и да ће из Републике Српске добити подстицај који год им буде требао, с циљем да се дође до праве истине.

- Ако су људи дали своје животе за Српску, онда ми сви скупа требамо дати допринос да је сачувамо - нагласио је Томић.