latinica  ћирилица
18/05/2019 |  09:35 ⇒ 19/05/2019 | 15:39 | Аутор: РТРС

Филм "Лица Лафоре" приказан у француском Парламенту (ФОТО)

Филм "Лица Лафоре" аутора Дениса Бојића, рађен у продукцији РТРС-а, приказан је у горњем дому француског Парламента - Сенату.
Филм "Лица Лафоре" - Фото: РТРС
Филм "Лица Лафоре"Фото: РТРС

Пројекција је организована на позив сенатора Себастиана Мерана, а поред чланова Сената, приказивању филма присуствовали су гости из Белгије, Канаде, Италије, те неки од водећих француских интелектуалаца попут Ервена Живена.

У дискусији посвећеној проналаску нових рјешења у третману ријетких дјечјих обољења учествовали су проф. др Берж Минасиан, сенатор Себастиан Меран, професор Ненад Крстић те режисер Денис Бојић.

- Ово је била прилика да у овом важном мјесту отворимо дебату о ријетким дјечјим обољењима а уједно и сугестија свима нама да се што прије и обухватније посветимо рјешавању овог великог проблема - нагласио је сенатор Меран, истовремено изражавајући дивљење породици Гајић из Бањалуке.

На приједлог сенатора биће предложен амандман чији је циљ допуна постојећег закона и помоћ државе Француске истраживачким процесима и породицама обољелих од Лафорине болести и других ријетких обољења.

Фото: РТРС

Професор Минасиан је истакао да приказивање филма у Парламенту Француске довољно говори о важности филма и теме о којој је ријеч. Поред тога, изразио је наду да ће у сарадњи научника, водећих свјетских фармацеутских кућа, те америчке Агенције за храну и лијекове, проблем овог тешког дјечјег неуролошког обољења убрзо бити ријешен.

Професор Крстић је нагласио да је ово једна од прилика за зближавање два инако блиска народа, док је режисер филма Денис Бојић рекао да је могућност да се филм прикаже у Парламенту Француске чињеница на коју је посебно поносна цијела екипа филма, јер је ово уједно снажна промоција борбе против тешке дјечје болести Радио-телевизије Републике Српске те Републике Српске у цјелини.

Фото: РТРС

Ово је први пут да се један садржај који долази из Републике Српске презентује у највишем институционалном тијелу Француске. Уједно, ово је био и први пут да се у француском Сенату одржава пројекција дугометражног филма.

Филм документује судбину породице Гајић из Бањалуке, која је у борби са Лафорином болешћу изгубила старију кћерку Татјану, али је захваљујући помоћи добрих људи и властитим новцем постала један од највећих донатора за проналазак лијека за ту болест и спас млађе кћерке Милане.

Дугогодишња борба породице Гајић нада је за многе који битку бију с опаком и досад неизљечивом болешћу.

Филм "Лица Лафоре", дио је наставног програма средње школе "Абрахам Линколн" у Денверу. Осим средњих школа, у плану је уврштавање филма у Одсјек за генетику на Унивезитету у Денверу.

Филм је приказан на бројним међународним филмским фестивалима, као и медицинским факултетима и здравственим установама широм свијета. Између осталог, и на 32. конгресу епилептолога у Барселони, у једној од највећих фармацеутских компанија "Ionis Pharmaceuticals" у Сан Дијегу, те на 91. конгресу неуролога Њемачке у Берлину, те на АКХ клиници у Бечу.

Овај први дугометражни филм из БиХ, који се бави темом ријетких болести, добио је и институционално признање, те је поред француског приказан у Европском парламенту у Стразбуру, Народној скупштини Републике Српске и Парламентарној скупштини БиХ.