X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
18/05/2019 |  10:21 ⇒ 11:21 | Извор: sputniknews.com

Вања Грбић: Шта су ми на Хиландару рекли о судбини Косова (ВИДЕО)

Када станем испред плоче гдје су написане ријечи Светог кнеза Лазара, запитам се - да се данас пробуди, да ли би поново био спреман да дам свој живот у бици на Косову, као што је то урадио 1389? Да ли смо ми достојни њихове жртве, каже у интервјуу за Спутњик славни одбојкаш Владимир Грбић.
Вања Грбић  (Фото:novosti.rs) -
Вања Грбић (Фото:novosti.rs)

Један од најбољих одбојкаша с ових простора свих времена открио је за Спутњик како се игра одбојка са трибина против Руса на Олимпијади, у каквом му је сјећању остала сезона коју је провео у клубу Динамо у Москви, али и због чега је у Јапану 1998. на Свјетском првенству након поведе над репрезентацијом Америке у камеру изговорио "кога ће ови да бомбардују".

- Морам да се вратим двије године раније. Кад смо освојили бронзану медаљу у Америци, вратили смо се назад и дочекало нас је пола милиона људи на Тргу републике. Док смо се пробијали кроз масу ка бини, зауставила ме је једна бака са осамдесет и кусур година и рекла ми је:

"Сине, хвала ти на свему, сад могу да умрем". Ја сам у том тренутку у ствари поносан. Тада сам схватио колико наше играње за репрезентацију значи народу, колико су убијени у појам и колико сваки успјех да се осјете поносни, важни, јесте у ствари нешто што њима даје енергију и живот. Ја сам свјестан у том тренутку колико је та порука њима била важна да се осјете јаки. Моја шала, као моја шала постала је нешто што су људи понављали данима, нешто што се вртило на Си-Ен-Ену, наравно са преводом, и нешто што се касније обистинило - објашњава члан одбојкашке Куће славних.

Према Грбићевим ријечима оно што један народ, једну нацију чини оним што јесте, је прије свега његова традиција, његова вјера и однос према ономе што је било. А, како он каже, ми покушавамо константно да негирамо и да заборављамо ко смо и шта смо.

На питање како би цар Лазар, за којег каже да је његов предак, ријешио питање Косова данас, и да ли би био за разграничење, Грбић одговара да је током боравка на Хиландару чуо занимљив став.

- Косово је било наше, па је онда било њихово, па опет наше, па ево, сада је њихово. Није наше да се бавимо тиме мора или не. Ми морамо да вјерујемо и никада да не одустанемо. Тијело не може да живи без душе, може без срца, замијените, ставите пејсмејкер, али без душе не може. Можете да продате и органе, а зна се без чега се не може, шта нас чини нама. Није питање поноса, тврдоглавости, јер ми знамо шта нас је у претходних 20-25 година коштало. Коју поруку ћемо ми послати нашој дјеци? Која је вриједност косовских манастира? 136 манастира и цркава на Косову је срушено. Значи, повлачи се прича да ли Косово треба да уђе у УНЕСКО или не. Нико не пита да ли треба да се реновира нешто што је насљеђе највредније. Нотр Дам, апсолутно ја јесам за то да треба да се помогне. Ајде ми коначно да се окренемо себи и да почнемо да размишљамо о ономе ко смо ми, шта смо ми. Ви у Србији као да не смете да кажете да сте Србин - искрен је одбојкаш.

Грбић је направио интересантно поређење политике и спорта.

- Политика и спорт су двије врло супротне платформе. У политици морате да користите своју умјешност да остварите одређени циљ и апсолутно вам је све дозвољено и никад се не иде једноставним, искреним и отвореним путем. Спорт је супротан. У спорту управо тражећи најбољи могући квалитет, заједништво, искрени однос, сарадњу долазите до онога што је суштински исти, односно, врхунски резултат. И преселекцијом до врха долазе најбољи. У политици то баш и није тако.