latinica  ћирилица
18/05/2019 |  11:58 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

Клизишта стварају проблеме, у Приједору угрожена кућа

Иако се вода повукла, усљед обилних падавина, на подручју Приједора покренуло се шест клизишта. У Новом Граду појавило се 12, док је у Костајници регистровано једно клизиште.

У приједорском насељу Хамбарине, поред пута Приједор-Љубија, клизиште је угрозило кућу. У Козарцу су се покренула два клизишта - на регионалном путу Козарац-Мраковица, и у насељу Дера, гдје се земља обрушила на објекат у изградњи.

- Плашим се клизишта, лако бих могао остати без куће. Већ имам 81 годину, не могу радити више ништа, а да могу ја бих то сам ријешио - истиче Расим Ибраџић, чија кућа је угрожена.

Рефик Хиркић из Козарца био је свједок свега.

- Било је страшно. Ја сам баш ту стајао, када се клизиште покренуло. Успио сам побјећи, покушавао сам воду одвратити да не иде, али нисам успио. Објекат је у изградњи, и што сам имао новаца, хтио сам да закрпим то, сад не могу - прича Рефик Хиркић.

Костајница: Почело исушивање поплављених објеката

У општини Костајница данас је почело исушивање поплављених објеката, рекао је Срни портпарол општине Александар Пашић.

- Завршено је испумпавање воде из поплављених помоћних објектата и подрума у 20 домаћинстава, као и из три куће у које је вода ушла у Улици Ранка Шипке. Након прања и дезинфекције данас је почело њихово исушивање - рекао је Пашић.

Он каже да се објекти исушују уз помоћ два исушивача добијена од Републичке управе Цивилне заштите.

Пашић је додао да се ријека Уна повукла са пољопривредних парцела и из викенд кућа у костајничким селима Мракодол, Грдановац и Петриња, а Комисија за попис и процјену штете је на терену.

Сански Мост: Штета 1,9 милиона КМ

Штета од поплаве која је погодила Сански Мост прелиминарно је процијењена на 1.900.000 КМ, објавила је локална комисија за процјену штете од елементарних непогода.

Поплавама је била захваћена површина од преко 1.000 хектара, а штета је евидентирана на 21 стамбеном објекту и великом броју помоћних и привредних објеката.