latinica  ћирилица
18/05/2019 |  14:48 | Аутор: СРНА

Док цијена гаса у Европи пада, у Федерацији расте

Удружење послодаваца Федерације БиХ саопштило је да је незадовољно радом предузећа БХ-Гас, истичући да се цијена гаса у Европи смањује, у ФБиХ истовремено повећава.

- Од генералног директора и управе БХ-Гаса јавност очекује да понуде конкретне одговоре због чега је набавна цијена гаса у Републици Српској нижа него у ФБиХ, зашто ФБиХ има највишу набавну цијену гаса у цијелом региону, те како је могуће да је гас за производне компаније у ФБиХ далеко скупљи него у земљама ЕУ - питају послодавци.

У саопштењу се наводи да је тако у односу на Њемачку цијена гаса виша за 40 одсто.

Удружење послодаваца истиче да би предузеће БХ-Гас требало да појасни грађанима да постојећу вишу цијену гаса за привреду, а далеко нижу за домаћинства у ФБиХ, на крају опет плаћају грађани, јер повећање цијене гаса доводи до поскупљења производа и услуга за становништво.

Једна од критика послодаваца на рачун БХ-Гаса односи се на то да ово предузеће није изградио складишта за гас, којима се могло битно утицати на цијену гаса.

- Од БХ-Гаса привреда и грађани БиХ очекују и одговор на питање да ли се и шта ради на истраживањима налазишта гаса у БиХ. Здрава логика говори да ако природног гаса има са лијеве стране Саве, онда би га требало бити и са десне. Подсјећања ради, Хрватска готово 40 одсто властитих потреба за гасом рјешава из домаћих извора - наводи се у саопштењу Удружења послодаваца Федерације.

Од БХ-Гаса послодавци траже одговор на питање колико је посредника у испоруци гаса у ФБиХ, те да ли се може смањити њихов број, а самим тим и цијена гаса.