latinica  ћирилица
18/05/2019 |  18:57 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Поплаве оставиле посљедице; највећи проблем клизишта

Иако нису као 2014.године, поплаве су на подручју приједорске регије оставиле посљедице.

Сада су највећи проблем - клизишта. У Приједору их је регистровано осам, у Новом Граду 12, док је у Костајници покренуто једно. Нека од њих пријете да угрозе куће.

Блато и отпад остали су иза воде која се повукла из приједорских насеља. Непроспаване ноћи слиједе за оне којима клизиште пријети да однесе кров над главом.

У Козарцу су покренута два клизишта – на регионалном путу Козарац-Мраковица, и у насељу Дера, гдје се земља обрушила на објекат. Надлежни кажу – слиједи санација.

- То нису једноставни грађевински захвати, мора се прво обићи и направити озбиљна анализа на који начин се приступити тим клизиштима - упозорио је Златко Ритан в.д. начелника Одјељења за саобраћај, комуналне послове, заштиту животне средине и имовинско-стамбене послове Приједор.

На подручју Новог Града за сада је регистровано 12 клизишта. У новоградском селу Сводна поједина оштећења захтијевала су хитну санацију.

- Отишла је вода под кућу и однијела 13 кубика земље и направила једну велику рупу. Али срећом људи из општине су донијели бетон - каже Светозар Болта из села Сводна код Новог Града.

Због клизишта оштећени су и бројни путеви. Највећа штета начињена је на путу Сводна-Брезици. Овај пут повезује три села, Горњу Сводну, Прусце и Деветаке.

- Не може се проћи, дјеце има која иду у школу, њихови су родитељи из Деветака и Прусаца сами то насипали да би могли превозити дјецу у школу - каже Љубан Лајшић из Сводне.

Иако је штета мања него 2014. године, и данас су посљедице бројне. Док надлежни сабирају штету очекују помоћ и виших нивоа власти.