latinica  ћирилица
18/05/2019 |  20:29 ⇒ 21:21 | Аутор: РТРС

Додик: Ауто-пут кроз Грделичку клисуру огроман успјех за Србију и српски народ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће у аналима Србије остати изградња јужног крака Коридора 10 кроз Грделичку клисуру као велики успјех ове генерације на челу са предсједником Србије Александром Вучићем.

- Ово је деценијски, генерацијски успјех, нешто што је чекала Србија и српски народ - рекао је Додик у обраћању присутнима у Владичином Хану на свечаном отварању јужног крака.

Он је истакао да је ово велики догађај за Србију, те захвалио Вучићу што је иницирао да заједно обиљежавају и велике радне побједе.

Додик је подсјетио да су заједно отворили дионицу ауто-пута "9. јануар" Бањалука-Добој у дужини од 82 километра, а да је намјера да се настави даље према Бијељини и Београду.

- Успјешни политичари се мјере према томе шта оставе иза себе. Ово интегрише Србију, Сјеверну Македонију - истакао је Додик.

Он је додао да ово мијења читаву перспективу народа и државе Србије, те напоменуо како би данашња генерација била сретнија да је то раније урађено.

- Драго ми је што је једна важна фирма из Републике Српске учествовала у изградињи ове најтеже дионице - рекао је Додик и захвалио руководству Србије што је имала повјерење да им да посао.

Вучић, Додик, премијерка Србије Ана Брнабић, министри у Влади Србије претходно су отвореним аутобусима обишли дионицу јужног крака Коридора 10, дугу 26,3 километра.

Ријеч је о дионици на којој су 33 моста и два тунела - Предејане и Манајле.

Једну дионицу пута градила је и фирма из Републике Српске, "Интеграл инжењеринг".

Такође данас они су обишли косину два на дионицу јужног крака Коридора 10 кроз Грделичку клисуру, која је изазвала много проблема грађевинцима.

Прва тачка обиласка ове дионице била је косина два, која је изазивала много проблема грађевинцима.

Коридор 10 је један од најважнијих паневропских саобраћајних коридора који пролази кроз Србију и повезује Аустрију, Мађарску, Словенију, Хрватску, Србију, Бугарску, Македонију и Грчку, чија је изградња почела још 1970. године у бившој СФРЈ.

Главни крак овог коридора протеже се од Салзбурга до Солуна. Коридор 10 који пролази кроз Србију од Хоргоша на сјеверу до Прешева на југу чине сјеверни, источни и јужни крак.

Најзахтјевнија дионица била је јужни крак, који пролази кроз Гредличку клисуру.

Отварањем овог дијела Коридора 10 од Ниша до Солуна ће моћи да се стигне за око три часа.