latinica  ћирилица
19/05/2019 |  12:38 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

У Српској обиљежен Међународни дан музеја

У Републици Српској је четрнаести пут за редом обиљежен Међународни дан музеја организовањем манифестације Ноћ музеја.

Овогодишња манифестација се широм Европе одржава под мотом "Музеји као средишта културе: Будућност традиције".

Музеј савремене умјетности покренуо је обиљежавање Европске ноћи музеја у Републици Српској а убрзо су учешће у овој манифестацији европског формата узеле и друге музејске институције Српске. Публика је већ навикла на богат и добро организован програм. Ове године манифестацију је обиљежио наступ групе Маика, перформанс Лале Рашћић а све то у контексту актуелне изложбе Перцепције.

У Музеју Републике Српске Ноћ Музеја традиционално обиљежавају програмом који је посвећен малишанима.

У Архиву Републике Српске постављена је изложба Болница Стобарт која говори о чувеној болници из времена првог свјетског рата у Крагујевцу. Изложба је постављена у сарадњи са Народном библиотеком Вук Караџић из Крагујевца.
У галерији Музеја “Стара Херцеговина” изложбом 40 фотографија природних и непокретних културно-историјских добара Републике Српске обиљежена је Ноћ музеја. Уз изложбену поставку су укључени и енциклопедијски чланци које су посјетиоци могли да прочитају једноставним скенирањем путем апликације читач кодова на мобилним телефонима.

Музеј Херцеговине у Требињу организовао је Дјечију "Невесињску олимпијаду". Отворена је изложба радова са дјечијих музејских радионица и нова стална поставка Музеја Херцеговине "Природњачко благо слива ријеке Требишњице", аутора кустоса биолога Мића Милошевића.

У Музеју Семберије у Бијељини отворена је и изложба "Може кафа?" коју је Музеј Семберије припремио са хемисјком секцијом Гимназије "Филип Вишњић" . Од структуре молекула кафе до топлог еспреса - садржајна , занимљива и припамљива позивница суграђанима да кишно суботње вече у Бијељини проведу у Музеју .