latinica  ћирилица
19/05/2019 |  15:28 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

"Комбинације бошњачке елите не доприносе формирању власти"

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да најновије комбинације у оквиру бошњачке политичке елите не иду за тим да се брзо формирају заједничке институције и Савјет министара.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Додик је рекао новинарима у Бањалуци да то највише штети БиХ и њеном потенцијалу на међународном плану, иако је формирање власти основа за добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ, што доноси бројне бенефите и ствара нову динамику за БиХ.

Он је рекао да томе, с друге стране, не доприноси инаћење "ако не буде ово, неће ни то".

- То нека одлуче други. Чиним шта могу и то искључиво у име Српске. Поновићу, јесам члан Предсједништва, али сам искључиво српски члан који води политику Републике и води се интересом Срба. То је за мене прва мјера. Наравно, не желим ништа учинити на штету других народа, али не бих да прихватим ниједну одлуку на штету Срба - рекао је Додик.

Он је нагласио да одуговлачење формирања власти на нивоу БиХ смара и овдашњи народ и његове изабране представнике.

Додик је рекао да политичке репрезентације Срба и Хрвата ни раније нису имале проблем када је ријеч о формирању Савјета министара, али да су се са аспекта бошњачких представника виђене разне спекулације и малверзације, међу којима је и она да лидер СББ-а Фахрудин Радончић "опере" своју савјест.

- Он је говорио да никада неће са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем, а сада одједном хоће, па да измисли неку причу о патриотизму. Сви ми би требало да будемо издајници, а они тамо нека патриотска лига. Ми са том лигом имамо доста проблема из прошлости и сматрамо да је оно што они организују искључиво бошњачка репрезентација и то ће се само тако посматрати и никако другачије - рекао је Додик.

Он је подсјетио да су изабрани представници конститутивних народа потписали заједничку изјаву и направили одређену подјелу ресора у Савјету министара што је добар основ за формирање власти, иако су бошњачки представници потписали неке супротне изјаве.

- Само се дешавају усложњавања тих проблема - рекао је Додик.