latinica  ћирилица
20/05/2019 |  07:55 ⇒ 11:29 | Аутор: РТС

Гугл укинуо Хуавеју лиценцу за Андроид!

Амерички Гугл суспендовао је лиценцу компанији Хуавеј, што значи да ће кинески произвођач мобилних телефона остати само на основној верзији Андроид оперативног система. Претходно је у четвртак Трампова Администрација ставила Хуавеј на црну листу компанија.

Овај потез ће драстично би отежати пословање Хуавеја на тржишту паметних телефона изван Кине, с обзиром да ће овом одлуком кинески технолошки гигант изгубити приступ ажурирањима Гугловог оперативног система.

Како преноси Ројтерс, сљедећа верзија Андроид смарт телефона ће такође изгубити приступ популарним услугама, укључујући Гугл плеј продавницу, Џи-мејл и Јутјуб апликације.

- Хуавеј ће моћи да користи само јавну верзију Андроида и неће моћи да добије приступ власничким апликацијама и услугама од Гугла - рекао је извор ове новинске агенције.

Америчка администрација којом руководи предсједник Доналд Трамп у четвртак је ставила Хуавеји на црну листу, а то повлачи мјере које ће тој компанији изузетно отежати пословање са америчким партнерима.