latinica  ћирилица
20/05/2019 |  08:17 | Аутор: СРНА

Шамац: Због лоших временских услова није засијано 30 одсто површина

На подручју општине Шамац, због лоших временских услова, није засијано 30 одсто пољопривредних површина планираних прољетном сјетвом, првенствено сојом и кукурузом.
Сјетва - Фото: РТРС
СјетваФото: РТРС

Пољопривредници су ове године почели сјетву кукуруза нешто раније, крајем марта, јер су временски услови то дозвољавали, иако је оптимално вријеме за сјетву ове пољопривредне културе од 10. до 30 априла.

Стручни сарадник за пољопривреду у општини Шамац Велибор Ђокић рекао је Срни да ситуација није задовољавајућа, с обзиром на обилне кише, велику влажност земљишта и ниску температуру.

Он је додао да ће преостале површине бити засијане када то дозволе временски услови.

- Рана сјетва кукуруза има неких предности јер осигурава клијање и ницање, те боље кориштење влаге, раније метличење, свилање, цвјетање и оплодњу. Због ниске температуре и повећане влажности земљишта, као у протеклом периоду, долази до дуготрајног клијања и ницања, па се може десити да се неке површине морају преорати и пресијавати - каже Ђокић.

Он је навео да се пшеница, којом је засијано 2.850 хектара, налази у фази класања.

- Потребно је послије обилних киша, када временски услови буду дозвољавали, извршити заштиту фунгицидима и инсектицидима - рекао је Ђокић.

На подручју општине Шамац, планом прољетне сјетве за ову годину, засијано је око 5.000 хектара кукурузом и 110 хектара кукурузом за силажу. Сунцокрет и уљана репица засијани су на по 25 хектара, соја на 330 хектара, те дуван на 250 хектара.