latinica  ћирилица
20/05/2019 |  09:48 ⇒ 13:03 | Аутор: Независне

Шеранић: Заједнички радити на повећању прихода у здравству

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је неопходно заједнички радити на повећању прихода у здравству, а бољом организацијом рада смањити расходе, наводећи да је у прошлој години од 75 здравствених установа позитивно пословало 27.
Бањалука - Ален Шеранић - Фото: СРНА
Бањалука - Ален ШеранићФото: СРНА

Шеранић је навео да је у протекла четири мјесеца посјетио све здравствене установе у Српској и да је дјелимично задовољан ситуацијом у којој се налазе.

Он каже да је задовољан тиме што види посвећеност здравствених радника послу који обављају, али да је неке ствари потребно поправити.

- Има одређених ствари које се односе на организацију рада које ћемо настојати да поправимо, прије свега новим законом о здравственој заштити, јер то може да допринесе смањењу трошкова, али и повећању прихода - рекао је Шеранић за Независне новине.

Он је додао да је од директора републичких здравствених установа већ затражено да дефинишу гдје виде своју установу у наредне три до четири године, како би опет могли синхронизовано да дјелују.

Према Шеранићевим ријечима, постоје проблеми у вези са пословањем и финансијском одрживошћу здравствених установа, али да то има своје разлоге, прије свега због проблема са приходовном страном здравственог система, која не може да испрати потребе становништва.

Истакао је да је неопходно извршити ревизију немедицинског и медицинског кадра.

- За медицински кадар треба извршити ревизију и видјети која је организација најбоља у прерасподјели тог кадра унутар здравствених установа. У наредном периоду ћемо направити анализу у вези са кадром у здравственим установама - најавио је Шеранић.

На питање да ли се грађани Српске могу ослонити на домаћи кадар у ситуацији када најбољи љекари одлазе у земље гдје су боље плаћени, Шеранић каже да апсолутно могу.

- Познато је да наши здравствени радници много вриједе и у иностранству. Мислим да је систем образовања који имамо адекватан. Можда не бих рекао да одлазе само најбољи, има њих и који остају овдје. Поједини одлазе и то је тренд, постоји миграција здравствених радника и у Европи, па и код нас. Једноставно, људи траже да испуне неке своје амбиције - рекао је Шеранић и додао да треба обезбиједити услове да се љекари научно и стручно усавршавају.

Он је нагласио да је намјера ресорног министарства да што транспарентније буду направљене листе чекања за прегледе и да буде омогућено да, сходно постојећим капацитетима, ово питање буде рјешавано.

Говорећи о дуговањима, Шеранић је навео да тренутно обавезе у здравству износе 1,59 милијарди КМ.