latinica  ћирилица
20/05/2019 |  09:53 | Аутор: СРНА

Електрокрајина: За реконструкцију мреже 8,16 милиона евра

Зависно предузеће Електрокрајина Бањалука закључило је уговоре са извођачима радова на пројекту реконструкције средњенапонске и нисконапонске мреже у вриједности од 8,16 милиона евра /15,95 милиона КМ/, саопштено је из овог предузећа.
Електрокрајина Бања Лука - Фото: РТРС
Електрокрајина Бања ЛукаФото: РТРС

Уговоре су у петак, 17. маја, потписали вршилац дужности директора Електрокрајине Драган Чавић, овлаштени представник конзорцијума Електрик пауер Момчило Гњатовић и извршни директор предузећа Елнос БЛ из Бањалуке Бранко Торбица.

Извођачи радова су изабрани као најповољнији на тендеру који је Електрокрајина обавила по правилима и под надзором Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ која кредитно финансира овај пројекат.

Уговорена реконструкција мреже биће реализована у наредне три године и обухватиће више десетина хиљада купаца електричне енергије на подручју свих радних јединица Електрокрајине - Бањалука, Приједор, Нови Град, Козарска Дубица, Градишка, Србац, Прњавор, Лакташи, Челинац, Мркоњић Град и Шипово.

Чавић је рекао да потписивање уговора представља увод у прву фазу модернизације дистрибутивне мреже напомињући да ће се у другој фази приступити измјештању мјерних мјеста и инсталацији паметних бројила са даљинским очитавањем потрошње електричне енергије.

- Циљ пројекта је обезбјеђење квалитетније испоруке електричне енергије за наше купце, затим, повећање ефикасности обрачуна и наплате електричне енергије, те знатно смањење дистрибутивних губитака предузећа - истакао је Чавић.

Торбица је захвалио Електрокрајини на указаном повјерењу, изражавајући увјерење да ће као извођачи своје обавезе испоштовати како по основу квалитета радова, тако и по питању утврђених рокова.

Према ријечима Гњатовића, ријеч је о оправданом и корисном пројекту који ће бити реализован на обострано задовољство инвеститора и извођача.

Електрокрајина је највеће електродистрибутивно предузеће у Републици Српској које снабдијева више од 255.000 купаца електричне енергије на подручју три града и 18 општина крајишке регије.