X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
20/05/2019 |  10:08 ⇒ 10:17 | Извор: sputniknews.com

Украјина: Зеленски распустио Раду

Предсједник Украјине Владимир Зеленски објавио је да распушта скупштину и расписује ванредне парламентарне изборе.
Владимир Зеленски (Фото: VALENTYN OGIRENKO) - Фото: REUTERS
Владимир Зеленски (Фото: VALENTYN OGIRENKO)Фото: REUTERS

- Распуштам Врховну раду осмог сазива. Слава Украјини! -рекао је Зеленски у свом обраћању скупштини и народу Украјине и додао да расписује превремене парламентарне изборе.

Зеленски је такође позвао скупштину да укине посланички имунитет и усвоји нови изборни закон.

- Молим вас да усвојите закон о укидању посланичког имунитета, закон о кривичној одговорности за илегално богаћење и дуготрајни изборни закон. И молим вас да направите отворене спискове - рекао је Зеленски након полагања заклетве.

Он је истакао посланици за то имају два мјесеца.

Украјински предсједник такође је током инаугурације рекао да не жели да у канцеларијама званичника стоје портрети са његовим ликом.

Владимир Зеленски положио је данас заклетву као предсједник Украјине на сједници украјинског парламента, Врховне Раде, јавио је ТАСС.

- Заиста желим да у вашим кабинетима не стоје моје фотографије, да не буде мојих портрета, јер предсејдник није икона. Предсједник није портрет. Објесите тамо фотографије своје дјеце и прије сваке одлуке их погледајте у очи - навео је Зеленски.

Зеленски је на данашњој свечаној седници парламента положио заклетву украјинском народу, након чега је предсједник Уставног суда објавио да је преузео дужност шефа државе.

Наредни избори за украјински парламент планирани су за октобар ове године.