latinica  ћирилица
20/05/2019 |  10:16 ⇒ 13:08 | Аутор: СРНА

Штуни: За тероризам казне у БиХ блаже готово осам пута него у Америци

Просјечна казна затвора у БиХ лицима укљученим у активности у вези са тероризмом, укључујући борбе у Сирији или покушај придруживања терористичким организацијама, износи годину и 10 мјесеци, а судови у САД за сличне злочине у просјеку су изрицали 13,5 година затвора, рекао је амерички стручњак за спољну политику и безбједност Адријан Штуни.
Терористички напад у Зворнику - Фото: AP
Терористички напад у ЗворникуФото: AP

Штуни је нагласио да су судови у БиХ људима који су укључени у терористичке активности изрекли неке од најнижих казни на Балкану, које су као такве бескорисне уколико не постоје програми за рад са повратницима са страних ратишта.

- Према мом мишљењу, друштвени и национални безбједносни ризик повратника ће се неизбјежно повећавати ако не буде постојао свеобухватан приступ за правилно кажњавање оних који носе крв на својим рукама и отворено настављају да подржавају идеологију Исламске државе, те је потребно рехабилитовати остале, а посебно дјецу - рекао је Штуни за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Додао је да је нереално надати се да ће се таква лица сама од себе рехабилитовати и реинтегрисати у друштво какво је БиХ, са бројним структурним проблемима, високом стопом незапослености и друштвено-политичким питањима.

- Морамо прихватити да се неки повратници никада неће одрећи своје идеологије или оданости `Исламској држави` и њиховим терористичким циљевима. Другим ријечима, они никада неће бити рехабилитовани и представљаће константну пријетњу јер су спремни да умру за тај циљ - указао је Штуни.

Амерички експерт је истакао да нису сви симпатизери Исламске државе и терористичке идеологије у БиХ отишли да ратују и Сирију и Ирак, тако да се повратници неће вратити на неутралан терен, те да, када се расправља о повратницима, не треба заборавити и симпатизере који никада нису отишли.

Према његовим ријечима, БиХ од свих балканских земаља на страним ратиштима има највише жена и дјеце.

- Дјеца се третирају као жртве јер нису одабрала да оду или да се роде у Сирији или Ираку. Ипак, са аспекта безбједности немогуће је игнорисати чињеницу да су нека од њих прошла војну обуку у терористичким камповима, да су веома индоктринисана, те да су учествовала у борбама, чак и у погубљењима и одрубљивању глава затвореницима - појаснио је Штуни.

Он је додао да ће суочавање са том дјецом бити дугорочан изазов.

Штуни је рекао да постоје докази да су бројне жене које су отишле у Сирију и Ирак радикализоване и регрутоване у име "Исламске државе", те да су неке чак и учествовале у борбама.

- Ефикасно суочавање са међународним тероризмом захтијеваће дугорочно стратешко планирање, као и техничко-финансијску подршку како би били изграђени неопходни капацитети - истакао је Штуни.