latinica  ћирилица
20/05/2019 |  10:55 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Нови Град: Почиње попис штете

Комисије за попис штете, коју су бујице и поплаве причиниле прошле седмице у Новом Граду, данас почињу с радом.
Ријека Уна, Нови Град - Фото: СРНА
Ријека Уна, Нови ГрадФото: СРНА

Начелник општине Мирослав Дрљача рекао је Срни да ће овај посао радити три комисије.

- Једна комисија ће пописати штету на инфраструктури с обзиром да имамо око 500 километара макадамских путева, а већина је оштећена. Друга комисија пописаће штету насталу на поплављеним стамбеним и помоћним објектима, а трећа у пољопривреди јер је земљиште уз водене токове било под водом - рекао је Дрљача.

Према његовим ријечима, посебан проблем представљју клизишта и одрони чија санација захтијева знатне грађевинске радове.

- Очекујем да ће Влада Републике Српске помоћи у санацији штета како је најавио премијер Радован Вишковић приликом посјете општини Нови Град у сриједу, 15. маја - навео је Дрљача.

Он је рекао да ће на подручју ове општине бити обављена дезинфекција објеката у којима је била вода, као и површина гдје су се помијешале фекалне и оборинске воде.

Од недјеље, 12. маја, у Новом Граду су прво бујице, а затим и изливање ријека Уне, Сане, Јапре и Војскове, створиле бројне проблеме.

Прошле седмице саобраћај је био прекинут на више путних праваца, а од уторка до петка није било наставе у основним и средњим школама, а није радио ни вртић "Пчелица Маја".

Редовне мјере заштите од поплава у Новом Граду уведене су у понедјељак, 13. маја, затим ванредне у уторак увече, 14. маја.

Ванредне мјере заштите од поплава укинуте су у сриједу увече, 15. маја, а након опадања водостаја у петак, 17. маја, Штаб за ванредне ситуације укинуо је и редовне мјере заштите од поплава.