latinica  ћирилица
20/05/2019 |  11:06 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Зворник: Мање уписаних првачића

Тренд смањења броја уписаних првачића настављен је и у Зворнику. У највећем броју зворничких школа упис је завршен, а до сада су уписана 344 првачића, односно 41 мање у односу на прошлу школску годину. Процјене надлежних су да ће до септембра бити уписано још 20-ак ученика, па ће и "минус" бити мањи.

У највећој зворничкој Основној школи "Свети Сава" уписано је 145 првачића, односно 12 мање у односу на прошлу годину када је уписано 157.

То значи да ће у школске клупе сјести и одјељење мање, истиче директор школе Радомир Петровић.

- Није упис још затворен. Очекујемо још да ће бити пред почетак нове школске године вјероватно још два, три до пет ученика. Остаје и даље пет одјељења - каже Петровић.

Мање првачића од септембра биће и у школама у Козлуку, Роћевићу и Дрињачи.

Основне школе "Никола Тесла" Пилица и "Десанка Максимовић" Челопек уписале су по два првачића више него лани.

- Посљедње три школске године уписујемо отрилике исти број ученика, али је евидентно смањење броја ученика. Рецимо ако упоредимо број уписаних првака, значи 111 са бројем петака који излазе што је 166, значи педесетак мање - наводи директорка Основне школе "Десанка Максимовић" Челопек Сања Танацковић.

Имајући у виду миграције, али и смањење броја новорођених у посљедњих неколико година, у Зворнику ће нажалост и у наредним годинама бити присутан тренд смањења броја првачића.