latinica  ћирилица
20/05/2019 |  11:20 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

У Орловачи код Приједора изградња манастира Милошевац

У току је изградња манастира Милошевац у приједорском насељу Орловача.

Гради се на мјесту некадашњег средњовјековног манастира, за који се претпоставља да је порушен у вријеме Аустро -турског рата.

Манастир посвећен Покрову Пресвете Богородице у Приједору, недавно је посјетио патријарх српски Иринеј, чију је изградњу и благословио.

- Сам долазак и његов утисак је веома импресиван, лијеп.  Патријарх је одушевљен са грађевином која се гради на том мјесту, радовима који су тек започети - каже протојереј ставрофор Ранко Малетић.

Изградња манастира Милошевац почела је у августу 2018. године, а темеље је у новембру прошле године освештао владика бањалучки Јефрем.

Нови манастир већи је од некадашњег средњовјековног.

- Сад је димензија 20 пута 30, византијски стил, облик кртса када се погледа из птичије перспективе, можемо да видимо одозго да је то управо облик крста и оне карактеристике храма, олтар, лађа и припрата - појашњава Драган Хрваћанин , протонамјесник.

Оскудна свједочанства говоре о постојању манастира Милошевац у 16. вјеку, који је срушен за вријеме Аустро-турског рата.

Вјерује се да је каменом порушеног манастира, изграђена нова црква.

- Постоје заиста само предања да је од манастирског камена изграђена црква на Пашинцу негдје 1890. године - истакао је историчар Миленко Радивојац.

Изградња манастира Милошевац трајаће више од деценије. Планиран је и манастирски комплекс.

Ипак, све зависи од финансијске подршке.